2024. április 18., csütörtök

„Önökért vagyunk, álljanak mellénk!”

Újraszerveződött a bácsgyulafalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az önkéntes tűzoltóegyesületek, -testületek társadalmi elismertsége és megbecsülése méltán nagy, köztiszteletnek örvendenek közösségeinkben. Ez a helyzet a jelentős múltú bácsgyulafalvi Önkéntes Tűzoltó Testülettel is, amely 1911-ben alakult. A hosszú évek során tevékenységében akadtak hullámvölgyek is, de nemrégiben újraszerveződött és belakta az előtte huzamos ideig funkcióját nélkülöző, de teljes felszereltségű Tűzoltóotthont, felújították a járműveket, tevékenységük ismét rendszeres, dobogós helyen végeznek a versenyeken, jelenleg pedig a tagtoborzáson, a fiatalításon dolgoznak.

Folyamatosan várják és fogadják az érdeklődőket, bemutatókat tartanak, közelről lehet ismerkedni az egyesület munkájával. A múltról, a jelenlegi munkáról és a tervekről Tápai József elnökkel, Pesti Máriusz alelnökkel és Váci Gáborral, a tűzoltóegység parancsnokával beszélgettünk:

– 111 évvel ezelőtt alakult meg a bácsgyulafalvi Önkéntes Tűzoltó Testület, a Zombor város területén elsőként megalapított egyesületek sorában. Mindig is jelentős súlya volt, értéket képviselt a tűzoltóság a faluban. 1936-ban az egyesületnek volt saját tűzoltózenekara, mely akkori országos versenyen negyedik helyezést ért el. Továbbá elmondhatjuk magunkról, hogy megőriztük az utókornak az egyesület eredeti zászlaját 1928-ból. Ezt egy akkori zászlóanya adományozta, Rauth Józsefné Ackermann Krisztina. A zászló egyik felén szerepel az egyesület akkori címere, a másik felén pedig jól látható a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak az ábrázolása, továbbá ötven kis rézlapocska a zászlórúdon, ezeken szerepelnek az akkori támogatók és a környékbeli egyesületek gravírozott adatai. Ez a zászló restaurálásra szorul a közeljövőben – mesélte az elnök.

A jelenlegi stabil helyzet kialakulásáról a következőket nyilatkozta:

– Feltételezhető, hogy a régmúltban is megélt az egyesület csúcsokat és hullámvölgyeket egyaránt. Az 1990-es éveket követően szintén megjelent egy stagnálási probléma. Az egyesület akkoriban a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásával teljes egészében felújította a Tűzoltóotthont. Sajnos azután jött egy törés a tevékenységben, több mint tizenkét évig ez a felújított épület zárva tartott. Az akkori vezetőség munkájában volt egy hullámvölgy…

A tavalyi év folyamán azonban sikerült újjászervezni az egyesületet. Itt meg kell említenem a helyi közösség volt titkárát, megboldogult Elvegyi Ákost, akinek hathatós támogatásával és többünk segédletével újjá tudtuk szervezni az egyesületet.

Milyen felszerelésekkel rendelkeznek, illetve miként és milyen források segítségével zajlik a közhasznú munka?
– Jelen pillanatban az egyesület ütőképes, rendelkezünk az alapfelszereléssel, tűzoltó teherautóval. Ami a régi járműveket illeti, van egy negyvenéves kamionunk, eredeti gyári állapotában. Szintén idén sikerült felújítanunk egy 2500 literes lajtoskocsit, amit még valamikor lovak húztak. Később ennek elkészítették a traktor vontatású változatát. Aztán most mi darabjaira szétszedtük, új festést kapott, felszereltük szívó-nyomó pumpával, tehát bármikor egy traktorhoz lehet akasztani és önállóan képes tüzet oltani, be tud segíteni a teherautónak.

Gőzerővel használja a tagság az otthon épületét. Katasztrofális állapotban kaptuk örökül, egy tetemes összegű villanyszámla-adóssággal. Szerencsére néhány hónappal ezelőtt mindent rendezni tudtunk. Jelenlegi problémánk, hogy a tűzoltógarázs, ahol a kamion van elhelyezve, a szerencsétlen legalizációs folyamatok során a város tulajdonába került. Ez azt jelenti, hogy mivel mi teljes mértékben a költségvetésből gazdálkodunk, ezeket a pénzeket nem tudjuk oda felhasználni, hiszen sem tulajdoni, sem használati jogunk nincs a garázs felett. Tehát ennek a dolognak a rendezése még várat magára. Tavaly a tartomány által kiírt pályázaton az egyesületünk sikeresen pályázott tíz munkaruhára, ezt meg is kaptuk. Idén még ötöt igényeltünk, ennek megérkezése szintén folyamatban van. Van egy nagyobb összegű, előkészített pályázat is, a köztársasági belügyminisztérium által kiírt, amelynél idén még nem kerültünk sorra, de bízunk benne, hogy hamarosan realizálódik és felszerelések vásárlására fordíthatjuk majd.

Egyébként pedig Zombor költségvetéséből a kiutalt 250 000 dinár jelenti az éves költségvetésünket. Siránkozom ugyan a költségvetést illetően, de fontos elmondani, hogy a tavalyi és az idei évben is számíthattunk a helyi földművesek, a gazdálkodók hathatós anyagi támogatására. Mindez a kölcsönösségen is alapul: együttműködve a helyi közösséggel, lehetővé tettük számukra egy ipari kút használatát, permetezés idejére. Ezt úgy hálálják meg, hogy mindenki a saját földterületéhez mérten, önkéntes adomány formájában egy összeggel támogatja a munkánkat. Nagyságrendileg ez mindösszesen 80 000 dinárt tesz ki. Az összefogás némileg megvalósítja szlogenünket is: Önökért vagyunk, álljanak mellénk!

Az Önkéntes Tűzoltó Testület besorolása civil szervezet. 48 tagot számlál, ebből huszonhatan a Tűzoltó Egység tagjai. Megvan a korhatár, hogy 55 éves korig lehet valaki tag az Egységben. Ezeknek a tagoknak legkevesebb, hogy a vizsgázott tűzoltói rendfokozatot kell elérni. Bő egy hónapja az egyesületünk tizenöt új vizsgázott tűzoltót jegyez, közülük három hölgy – hallottuk Tápai József elnöktől.

Milyen jellegű eredményekről, együttműködésekről tudnak beszámolni?
– A parancsnok, társaival együtt, vezeti az egységet. Tavaly a frissen alakult Testület a Zombor község tűzoltó csapatainak versenyén harmadik helyezett lett, a régebbi csapatok részvételével. Idén pedig a frissen vizsgázott tűzoltók alkották a versenycsapat gerincét. Büszkén mondhatom, ők is bizonyították tudásukat, szintén harmadik helyen végeztek a csapatversenyben, Sztapár és Bezdán után.
Ami a további aktivitásokat illeti, idén eddig három alkalommal volt tűzeset Bácsgyulafalván. Szerencsére kisebb jellegűek voltak, elhárítottuk ezeket. Az aratás ideje alatt ügyeletet tartottuk. Több év kihagyás után a Szent Flórián-napi ünnepség is megszervezésre került, a templomban szentmisével.

A hagyományos hierarchia részei vagyunk: másik kilenc Zombor városi egyesülettel, testülettel alkotjuk a községi tűzoltószövetségét, amely a tartományi szövetség tagja, az pedig az országosé. Az együttműködés elfogadható színvonalon van a zombori tűzoltó szövetséggel – tudtuk meg Váci Gábor egységparancsnoktól.

A közeljövő bővítési terveit Pesti Máriusz alelnök ismertette:

– Elnökségi szinten úgy határoztunk, hogy bevonunk gyerekeket is a tagság soraiba. Ezt megelőzően tartottunk egy nyilvános bemutatót, július 24-én a futballpályán. Bemutattuk a felújított tartálykocsinkat, az ütőképes teherautónkat, a versenycsapat tagjait. Célunk a tagtoborzás és megismertetni a tűzoltóság munkáját.

Reményeink szerint az általános iskolás korosztály tagjainak bevonásával össze tudunk hozni egy fiú és egy lánycsapatot. Gondolkodunk egy rövidebb, napközis tábor megszervezésében is a kis tűzoltótanoncok számára. Elégedettséggel tölt el, hogy aki már nem középiskolás, az egyetemista korosztályba tartozó fiatalok zöme is nagy érdeklődést tanúsít a munkánk iránt. Sokan nem is tartózkodnak életvitel szerűen a faluban, mégis hazajönnek és aktívan részt vállalnak az önkéntes tűzoltóság munkájában – mondta az alelnök.