2024. április 25., csütörtök
UKRAJNAI HÁBORÚ

Leállt a zaporizzsjai atomerőmű

Lekapcsolták az energiahálózatról a zaporizzsjai atomerőművet – jelentette be tegnap a létesítményt üzemeltető ukrán Enerhoatom. A döntést a vállalat biztonsági okokkal indokolta. A tájékoztatás szerint szombat este sikerült helyreállítani az erőműben az áramellátást, így biztonságosan le tudták állítani a hatodik, egyben utolsó működő reaktort. Az erőmű környékén az utóbbi hetekben nemzetközi figyelmeztetés ellenére sem csillapodtak a harcok az ukrán és az orosz erők között, a felek egymást vádolták a létesítmény közelében történt támadásokkal, Kijev pedig azt vetette Moszkva szemére, hogy katonákat állomásoztat az erőmű épületében.
Az erőmű az utóbbi három napban már csak a saját szükségleteit látta el, miután a létesítményt az ukrán hálózattal összekötő elektromos vezetékek az ágyúzások következtében súlyosan megrongálódtak.
Pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) azt közölte, hogy a tüzérségi támadások tönkretették az erőmű mellett lévő Enerhodar infrastruktúráját, és növekvő veszélyt jelentenek az atomerőműre.
A zaporizzsjai atomerőművet az orosz erők márciusban, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után foglalták el, de továbbra is ukrán személyzet üzemelteti.

Balaklija ukrán ellenőrzése alatt

Az ukrán hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta a kelet-ukrajnai Harkiv megye Balaklija városát, Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter vasárnap reggeli bejelentése szerint. Ukrán források szerint ugyanakkor szombaton este ismét rakétatámadás érte Harkiv városát, legalább egy ember meghalt, több ház megrongálódott. Rakétatámadást jelentettek a keleti Dnyipróból is. A város polgármestere szerint az egyik rakéta a központba csapódott be, több sebesültről tudnak, és tart a károk felmérése.
Mindeközben Volodimir Timosenko, a Harkiv megyei Hrakove rendőrfőnöke megerősítette, hogy az orosz erők elhagyták az ugyancsak Harkiv megyében található Hrakovét, és az ukrán rendőrség a városba érkezett. „A hatóságok egyik legfontosabb feladata most a megszállók által elkövetett bűncselekmények felderítése" – közölte.
Szombat esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, az ukrán hadsereg a hónap elején elindított ellentámadása során eddig 2000 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza. Leszögezte: a hadsereg „lépésről lépésre szabadítja fel az elfoglalt területeket. Az orosz csapatok jól döntöttek azzal, hogy a menekülést választották; megszállóknak nincs helye Ukrajnában" – jelentette ki az elnök, és hozzátette: Moszkvának meg kell mutatnia, hogy kész a tárgyalásokra. Hangsúlyozta azonban: csak akkor tudnak asztalhoz üni, ha a Kreml elismeri, hogy megszállt ukrán területeket.
Dmitro Kuleba külügyminiszter azt mondta, az ukrán hadsereg bebizonyította, le tudja győzni az orosz erőket a kapott fegyverekkel. „Minél több fegyvert szállítanak nekünk, annál gyorsabban győzünk, és annál hamarabb vethetünk véget ennek a háborúnak" – vélekedett a tárcavezető.

Orosz Uragan sorozatvetők tüzelnek valahol a keleti fronton (Fotó: AP via Beta)

Orosz Uragan sorozatvetők tüzelnek valahol a keleti fronton (Fotó: AP via Beta)

Áttörték az orosz vonalakat

Az ukrán csapatok folytatják a megszállt területek felszabadítását: szeptember eleje óta több mint 3000 négyzetkilométer került vissza Ukrajna ellenőrzése alá, Harkiv irányában pedig nemcsak dél és kelet, hanem észak felé is elkezdtek haladni, és már 50 kilométerre vannak az ukrán–orosz határtól – számolt be tegnap Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.
A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) elemzői legfrissebb jelentésükben azt írták, hogy Ukrajna több területet szabadított fel öt nap alatt, mint amennyit Oroszország április óta összes művelete során elfoglalt. Helyenként mintegy 70 kilométeres mélységig is áttörték az orosz vonalakat. „Az ukrán erők nagy valószínűséggel Harkiv megyében Izjum városát is elfoglalják a következő 48 órában, ha még nem tették meg. Izjum felszabadítása lesz Ukrajna legjelentősebb katonai eredménye a márciusi kijevi csata megnyerése óta" – fogalmaztak az intézet elemzői, kiemelve, Izjum visszafoglalása megakadályozhatja Oroszországot abban, hogy a donyecki régiótól északnyugatra előrenyomuljon az E40-es autópályán, amelyet az orosz hadsereg megpróbált felhasználni arra, hogy Szlovjanszk és Kramatorszk irányában az ukrán erők „hátába kerüljenek".