2024. április 25., csütörtök

Váratlanul Kijevbe érkezett a német diplomácia vezetője

Váratlanul Kijevbe érkezett szombaton Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője, hogy „megmutassa", Ukrajna „számíthat" Berlin támogatására – számolt be a német külügyi tárca.

A közleményben idézték Baerbockot: „Azért mentem ma Kijevbe, hogy megmutassam, továbbra is számíthatnak ránk. Ukrajnát továbbra is támogatni fogjuk, ameddig csak szükséges, fegyverek szállításával, humanitárius és pénzügyi segítséggel".

A berlini külügyi tárca vezetőjének ez a második látogatása Kijevben azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát.

A pénzügyi és katonai segély mellett Németország segíteni kíván Kijevnek az aknamentesítési műveletek végrehajtásában, valamint „fényt kíván deríteni az elkövetett háborús bűnökre, különösen szakértők, köztük egy ügyész kiküldésével" – derült ki a közleményéből.

„Számomra világos, (Vlagyimir Putyin orosz elnök) arra számít, hogy belefáradunk Ukrajna szenvedésébe" – figyelmeztetett a politikus. Hangoztatta, Németország ki fog állni az ukránok mellett, nemcsak azért, hogy megvédjék a békéhez és szabadsághoz való emberi jogukat, hanem azért is, hogy megvédjék az európai béke rendjét".

Németországnak a háború kitörése után Moszkvával szemben tanúsított hosszú ideje tartó langyos magatartása, valamint Berlin kezdeti katonai támogatásának hiánya feldühítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányát. A helyzet azóta javult. Olaf Scholz német kancellár azt mondja, hogy országa „különleges felelősséget" akar vállalni Ukrajna tüzérségi és légvédelmi rendszerének megerősítésében.