2024. április 19., péntek
ZENTAI VÁROSNAP

Vérpezsdítő operettgála és Csík zenekar koncert

A zentai városnapi programok szombat esti rendezvényei közül kiemelkedik a 19.30-kor a sportcsarnok előtti nagyszínpadon kezdődő Hungarikum Operettgála, a csákvári székhelyű Rátonyi Róbert Színház produkciója. Teremi Trixi, a színház művészeti igazgatója kérésünkre elmondta, hogy a zentai közönség egy igazi magyaros hangulatú, vérpezsdítő operett-gálakoncertet láthat.

– Az operettműfaj kiemelkedő alakja, Kállay Bori színésznő is jelen lesz Zentán, a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar kísér bennünket, és színházunk tánckarából is jönnek táncosok. Ismert és közismert dallamok csendülnek fel a világon mindenhol szeretett operettekből, többek között a Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből, a Mágnás Miskából, a Cirkuszhercegnőből, Lehár Ferenc A mosoly országa operettjéből – mondta az igazgató. Hangsúlyozta, hogy a Rátonyi Róbert Színház a klasszikus operettjátszást képviseli:

– Színházunk hűen a névadójához azt a mércét állította fel magának, hogy ezt a műfajt a lehető legmagasabb színvonalon, mint magánszínház interpretálja, és ez a színvonal nemcsak a nagy operett-előadásokra, hanem a gálakoncertekre is vonatkozik. Küldetésünknek tartjuk, hogy a határon túli barátainkhoz, honfitársainkhoz is eljuttassuk ezt a csodálatosan szép magyar műfajt – mondta a Rátonyi Róbert Színház igazgatója.

A szombat este másik kiemelkedő fellépője a Kossuth-díjas Csík zenekar, mely részben népzenét, részben népzenei elemeket is felhasználó könnyű- és világzenét játszó magyar együttes, 1988 óta a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Az eltelt három évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt. A 22 órakor kezdődő koncertjükön mindenképp érdemes lesz ott lenni.

A két városnapi nagykoncert között kerül sor 21 órai kezdettel a tűzijátékra, majd közvetlenül utána Pribojszki Mátyás és a Spontán Blues Band lép színpadra, vagyis az egész szombat este igazán tartalmasnak ígérkezik.

Természetesen a korábbi órákban, szombaton délután is bőven lesz miből válogatniuk a városnapra érkezőknek. 14 órától a sportcsarnokban városnapi gyermekprogramokkal kedveskednek a kicsiknek és kézműves-foglalkozásokkal várják a családokat a Paksi Városi Múzeum múzeumpedagógusai. Eközben a nagyszínpadon mazsorettkavalkádot, formációstánc-bemutatókat láthat a közönség. Fellép a Flamenco Táncklub, a Merkur Midnight tánccsoport, valamint az M Dance Studio is látványos gálaműsorral készül, 18.30-kor pedig színpadra lép a Kurina Trió.

Ami a vasárnapot illeti, 9.30-kor a Tisza-parti emlékhelynél megkongatják az emlékharangot, majd koszorúzás következik. Eközben a Fő téren a zenepavilonnál a Zentai Fúvószenekar ünnepi hangversenyt szervez, Masa Tibor karnagy vezénylésével. A városháza dísztermében 10.30-kor kezdődik a községi képviselő-testület városnapi díszülése, ahol átadják a város legrangosabb kitüntetéseit. 15 órakor a Zentai Gimnázium előcsarnokában megkoszorúzzák Szeli István akadémikus emléktábláját. A városnapi rendezvénysorozat a Lisieux-i Kis Szent Teréz-templomban 17 órakor kezdődő városnapi tedeummal zárul.