2024. április 25., csütörtök

Reménykeltési akció

Az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából a SPENS épülete (Vojvodina Sport- és Üzletközpont) előtti platón a Szív (Srce) lelki segélyt nyújtó és öngyilkosság megelőzéséért küzdő Központ szombaton akciót szervez.

Az idei rendezvényük elnevezése Akció a reménykeltésért, a központ legfrissebb adatai szerint 2021-ben Szerbiában több mint 880-an lettek öngyilkosok, a világban pedig több mint 700.000 ember vetett véget saját életének. Az előző években a Szív központ önkéntesei több mint 8000 telefonbeszélgetést bonyolítottak le, illetve számos támogató emailt küldtek a lelki válságba került rászorulóknak, cset formájában is sokat segítettek a bajba jutott embereken. A központ keserű tapasztalatai rámutatnak arra, hogy egyre több a jelentkező, leginkább olyanok keresik fel őket, akik magányosnak érzik magukat, nincs senkijük, aki segíthet gondjaikon, de olyanok is, akiknek partnergondjaik vannak, vagy családi problémákkal küszködnek.

– Az öngyilkosság megelőzésének napján arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a bajba jutottak nincsenek egyedül. A nyilvánosságnak jobban meg kellene ismernie ezt a problémakört annak érdekében, hogy minél többen készek legyenek segíteni a lelki problémákkal küzdőknek. Arra is szeretnénk emlékeztetni, hogy a lelki problémákkal küzdő személyek esetében mindig jó megoldás, ha beszélnek gondjaikról, hiszen így mindig közelebb jutnak a kiúthoz, az viszont nem jó, ha magukba zárkóznak – üzenik a Szív központból.

A szombati akció keretében a Szív központ önkéntesei tájékoztatják az érdeklődőket munkájukról, valamint az önkéntesek októberi kiképzéséről.

A 021.rs honlapján közölt ismertetőben az áll, hogy a Szív Központ lelkisegély-nyújtással foglalkozik, a következő, ingyenesen tárcsázható telefonszámon hívható: 0800 300 303. Ezenkívül ímélen (vanja@centarsrce.org) is kérhető lelki támogatás, illetve cset formájában felkereshetők a központ önkéntesei 14 óra és 23 óra között. Ezenkívül, április óta pénteken és szombaton éjjelente is ügyeletesek várják a segélyhívásokat hajnali négy óráig. Minden szolgáltatás ingyenes.