2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Győzköd

A győzköd ige napjainkban vált közkedveltté, a sajtó többnyire 'rábeszél' jelentésben él vele: Indiai befektetőt győzköd a kormány. – Bizonytalan szavazót győzköd a DK elnöke. – Más arról győzköd majd, hogy karácsonykor a legjobb lecserélni a tévét, új telefont venni, vagy valamilyen más kütyüt. – Az ukrán ellenzék vezetője arról győzköd nyugati politikusokat, hogy a külföldön befagyasztott orosz vagyonokból támogassák Ukrajnát. – Ez kb. olyan, mint amikor egy BMW tulaj győzköd, ne vegyél Mercedest. – Ne bízz senkiben, aki arról győzköd, hogy titkold el internetes kapcsolataidat a szüleid előtt. – A félig akcentussal beszélő mesterfodrász addig győzköd, míg egy hajshow-ra illő kreációt nem vág neked. – A páromnak még nincs gyermeke, mostanság győzköd engem, hogy vállaljunk közösen egy gyermeket. – Most többek között ő az, aki győzköd, hogy fejezzem be a tanulmányaimat, hogy folytassam, amit elkezdtem. – És a Vodafone meg győzköd, hogy fizessek elő még több tévécsatornára. – Gondoltam magamban, ha ennyire győzköd, már csak elmegyek vele, de azért nem hittem, hogy az egy edzésből lesz több is. – Egyik ismerősöm győzköd, hogy ha nem használom a gitárt, akkor le kell engedni a húrokat, mert különben vetemedik a nyak.
Az ikes győzködik szóalaknak is lehet efféle értelme: Saját miniszterei győzködik Boris Johnsont, hogy mondjon már le. – Ukrajna ügyében győzködik majd Kínát az uniós vezetők. –Távozásról győzködik a rendőrök a Margit hídon lévőket. – Gyerekzsúron és a műtőben is győzködik a milliomosokat, hogy műtárgyat vegyenek.
Olykor 'bizonygat' jelentésben szerepel a győzköd: Afroman újabb vicces klipben győzköd arról, miért jó a fűszívás legalizálása. – A gyártó arról győzköd, hogy az új sorozat tulajdonságai minden szempontból jobbak, mint az előzőeké. – Hol és hogyan NE vásároljunk parfümöt? Bevásárlóközpontok parkolójában utánunk somfordáló szatyros árustól, aki pióca módjára ránk tapadva győzköd minket, hogy ilyen alkalmi vételt kár lenne kihagyni! – A divat arról győzköd, hogy vonzóak, de a férfiak nem így látják. – Amikor a tested egy része, a kisördög csábít és győzköd, hogy kevés vagy, nem kell ez neked, nincs értelme. Hogyan győzöd le? – Engem nagyon aggaszt a dolog, bár a család győzköd, hogy majd megoldódik magától a dolog.
A győzköd ige már a XIX. században is megvolt a nyelvben, de nagyon ritkán használták. A XX. század hatvanas éveiben megsokszorozódott az előfordulása, napjainkra pedig igazi divatszó lett belőle. A győzködik gyakorisága jóval kisebb.