2024. március 28., csütörtök

Kortárs zenei korzó

A Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertje Magyarkanizsán

Immár harmadik alkalommal vendégszerepel csütörtökön 19 órakor a Szegedi Szimfonikus Zenekar Magyarkanizsán. Minden alkalommal egyedi magyar muzsikákkal és a mostani műsorukban is jelen van a Délvidék mai zenéje. Az elhangzó kompozíciók a zenekar felkérésére íródtak:

Mezei Szilárd: Kréta(kör)virág – a Magyar Klasszikus Zene Napjára komponált mű szerbiai bemutatója
Madarász Iván: Gitárverseny – szerbiai bemutató
közreműködik: Marija Rašić – gitár (Belgrád)

Magda Dávid: Sinfonietta – szerbiai bemutató.
Vezényel: Gyüdi Sándor

Részletek az ismertetőkből:

„A Kréta(kör)virág egy magyar nyelven írt kompozíció szimfonikus zenekarra, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és vezetője, Gyüdi Sándor megtisztelő felkérésére.” (Mezei Szilárd)

(...) „A Gitárverseny is – hasonlóan számos más, zongorára, fuvolára, cimbalomra, tubára írott versenyműveimhez – egytételes. Pontosabban: egyetlen zenei ívben foglalom össze a darabban meglévő „rejtett” többtételességet.” (Madarász Iván)

„A Sinfonietta négy tétele improvizációs elemeket vagy valós, elhangzott orgona improvizációkat tartalmaz átdolgozva. Ezek a rögtönzések magától a szerzőtől származnak, így a tételek darabbá formálásának a folyamata egy nagyon személyes, intim viszonyra utal.” (Magda Dávid)

A csütörtök este 7 órakor kezdődő koncert helyszíne a Művészetek Háza nagyszínpada. A belépés díjtalan.

Szervező: a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely. Támogatók: NKA és Emberi Erőforrások Minisztériuma.