2024. április 25., csütörtök

Közelebb az unióhoz

Elkezdődött a testvérvárosi találkozó Zentán

Pénteken 17 órakor a zentai városháza dísztermében hivatalosan is megnyitották a Europe for Citizens testvérvárosi találkozót azon a konferencián, amelyen Zenta és öt testvértelepülése vesz részt. A városba Dunaszerdahelyről, Tiszafüredről, Budavárról, Székelykeresztúrról és Kranjból érkeztek a vendégek, akik műhelymunkákon fogják az euroszkepticizmus témát feldolgozni. A program célja egymás kultúrájának a megismerése, valamint az, hogy a már az Európai Unióban élő polgárok megosszák tapasztalataikat azokkal, akik azon kívül eső területen élnek. Az eseményt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, hogy ez már a negyedik találkozó.
– Nagy öröm számunkra, hogy két év kihagyás után végre megszervezhettük Zentán ezt a találkozót, amelynek a célja az ismerkedés, a tanácskozás és a tapasztalatcsere. Arra kérem a jelen lévő vendégeket, hogy lássanak el bennünket jó tanácsokkal, hiszen mi is szeretnénk csatlakozni hamarosan az unióhoz. Osszák meg velünk a tapasztalataikat, hogy mire figyeljünk oda az előttünk álló úton. Összefogással sokkal könnyebben el tudjuk érni a céljainkat, ezt látjuk az unióban is, hogy közösen könnyebb a fejlődés a polgárok számára. Szeretnénk önöktől tanulni, és felkészülten az unió tagjai lenni – fogalmazott a polgármester.
Czegledi Rudolf ünnepi beszédében bemutatta Zenta városát és annak történelmét, valamint kitért a zentai csatára is.
Deli Andor európai parlamenti képviselő Brüsszelből videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit, és örömét fejezte ki, hogy megoszthatja gondolatait a jelenlévőkkel.
– Európának egy része kimaradt az integrációs folyamatból, és mára szigetként van körülvéve uniós tagállamokkal, ez pedig nem más, mint a Nyugat-Balkán. Vitathatatlan, hogy földrajzilag, történelmileg, kulturálisan és gazdaságilag is ezek az országok teljes jogú részei Európának, és ezzel együtt részévé kell, hogy váljanak az Európai Uniónak is. Szerbiában több mint 20 éve kezdődtek el az európai uniós integrációs folyamatok, és sajnos még mindig nem látni, mikor indul meg az ország felvétele a tagállamok közé – fogalmazott Deli Andor.

Zenta öt testvértelepülése érkezett a Europe for Citizens projektre (Fotó: Gergely Árpád)

Zenta öt testvértelepülése érkezett a Europe for Citizens projektre (Fotó: Gergely Árpád)

A képviselő tartalmas konferenciát és jó kikapcsolódást kívánt a résztvevőknek, majd virtuálisan átadta a szót Kovács Elvirának, a szerb parlament alelnökének, aki szintén videóüzenetben szólt az egybegyűltekhez. Kovács Elvira köszöntötte a jelenlévőket, majd kifejtette, hogy Zenta történelme, hagyománya és kultúrája európai tapasztalatokon alapszik. Hozzátette, hogy Zenta az európai jogok oktatási, politikai és gazdasági térrészévé vált. Megkerülhetetlen tény, hogy hat évszázada tart a párbeszéd és az értékcsere Zenta és Európa között.

A folytatásban a testvértelépülések küldöttségeinek vezetői videóban és szóban is bemutatták a saját településüket.