2024. április 24., szerda

Kirándultak a zentai elsőáldozók

Karlócán, Tekiján és Péterváradon is jártak

A zentai Jézus Szentséges Szíve Plébánia egynapos kirándulásra vitte el azokat a gyerekeket, akik a plébániára járnak hittanra, és májusban voltak elsőáldozók. Ivković Róbert diakónus elmondta, hogy ez már a harmadik év, hogy az elsőáldozókat ilyen utazással lepik meg.

– Motivációnak szánjuk nekik, szeretnénk, ha összekovácsolódna a csoportjuk, hiszen elsőáldozás után sokan szüneteltetik a hittanra járást, és aztán akkor jelennek meg ismét, amikor közeleg a bérmálkozás ideje. Ennek nem ez a módja, a gyerekeket úgy tudjuk felkészíteni a bérmálkozásra, ha az elsőáldozás utáni években is a közösségben maradnak. Ehhez szeretnénk nekik kedvet csinálni ezzel a jutalomkirándulással is. Szeptember 3-án, szombaton volt az utazás napja, és Karlócára, a tekijai kegyhelyre, Péterváradra és Újvidéken a Mária neve templomba látogattunk el. Meg szerettük volna nekik mutatni, hogy a vallási élet nem merül ki abban, hogy hittanra és szentmisére járunk, hanem van nagyon sok hely is, amely kötődik keresztény hitünkhöz. Karlócán megnéztük az ortodox püspöki székesegyházat, a Szentháromság római katolikus templomot, a közeli kilátóról is körbetekintettünk, hogy lássák, Karlócán milyen sok egyházhoz kötődő épület van. Meglátogattuk Tekiján a Havas Boldogasszony-kegyhelyet, ahol a kegyhely őre fogadott bennünket és tartott ismertetőt. Péterváradon ebédeltünk, utána a vármúzeum területén vezetővel néztük meg a vár föld alatti járatainak egy részét, majd Újvidéken a Mária neve templomot is meglátogattuk, ahol Zsellér Attila plébános fogadta a csoportunkat.

Ivković Róbert elmondta, hogy az elsőáldozás utáni kirándulásból hagyományt szeretnének teremteni. Ez most a harmadik év volt, hogy elvitték a hittanosaikat. Most is pályázati pénzből tudták megtenni az utat, és remélik, hogy erre a jövőben is lesz módjuk.