2024. március 29., péntek

Zenta ünnepe

Kiállításmegnyitóval kezdődött a városnapi rendezvénysorozat

A Bottyánsánc az évszázadok viharában címet viselő kiállításnak a Zentai Városi Múzeumban megrendezett csütörtök esti megnyitójával vette kezdetét vette Zentán a városnapi ünnepségsorozat. A Paksi Városi Múzeum kiállítása az azonos nevet viselő, a római korban katonai tábornak, majd a 18. században, a Rákóczi szabadságharc alatt egy rövid ideig használt palánkvárnak helyet adó, mozgalmas időket és háborúkat is megélt dombnak a történetét meséli el.
A megnyitón a házigazdák nevében Pejin Attila múzeumigazgató és Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, aki a paksi önkormányzat és múzeum vezetőinek megköszönte azt, hogy elhozták Zentára a kiállítást, és megjegyezte, hogy e mögött közel egy éves munka áll.
A vendégek részéről Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere mondott köszöntő beszédet.

A kiállatás a testvérvárosi kapcsolat eredménye (Gergely Árpád felvétele)

A kiállatás a testvérvárosi kapcsolat eredménye (Gergely Árpád felvétele)

Kiemelte, hogy a Paks és Zenta között több mint egy évvel ezelőtt megkötött testvérvárosi szerződés új lehetőséget ad arra, hogy szorosabbak legyenek a két település közötti kötelékek: – Ennek egyik kulturális állomása egymás történelmének, településtörténetének megismerése – fogalmazott Szántó Zoltán, majd pedig a Paksi Városi Múzeum történetének felvázolása után, a kiállítás által bemutatott, az ókorban római katonai tábornak, a Rákóczi Szabadságharc ideje alatt pedig Vak Bottyán János generális fellegvárának helyet adó archeológiai lelőhelyként ismert területről beszélt.
A kiállítást Váradyné Péterfy Zsuzsanna nyitotta meg, aki a leletekről beszélve rámutatott, hogy azért döntöttek e kiállítás elhozatala mellett, mert Bottyán generális a Rákóczi Szabadságharc kitörése előtt, Savoyai Jenő hadseregének a tagjaként a zentai csatában is részt vett. Többek között a döntő zentai csata után, miután a törökök letették a fegyvert, a Habsburg katonaság Magyarországon maradt, nyomorgatva az ott lévő, már a törökök által egyébként is kiszipolyozott népet, és ez torkololtt bele a Rákóczi-szabadságharcba, ami egy Hasburg-ellenes felkelés volt. A szeptember 28-ig megtekinthető kiállításon a régészeti leletek mellett pannókon, leporellókon van bemutatva a Bottyánsánc és ez mellett a látogatók egy digitális konzol segítségével egy multimediális prezentáción is megismerhetik a Paks közelében lévő történelmi helyszínt.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Ami a pénteki és a további városnapi programokat illeti, pénteken 15 órától a sportcsarnok előtti nagyszínpadon sorra bemutatkoznak Zenta Község hagyományőrző csoportjai, 17 órától a Városháza dísztermében A Europe for Citizens nevű testvérvárosi találkozó nyitókonferenciára kerül sor, 20 órától a sportcsarnok előtti nagyszínpadon a Don't stop the Queen – Hungarian Queen Tribute Band, 22 órától pedig az Amadeus bend lép fel.
A szombat esti programok között ki kell emelni a 19.30 órakor kezdődő Hungarikum Operettgálát, a tűzijátékot, amjd a Csík-zenekar koncertet.