2024. március 29., péntek

Testvérvárosi találkozó

Öt település delegációja látogat a hétvégén Zentára

A városnapi program részeként tartják meg Zentán a Europe for Citizens elnevezésű testvérvárosi találkozót. A projektum célja, hogy az európai polgárok között találkozókat hozzanak létre. A találkozóra Budavár, Kranj, Dunaszerdahely, Székelykeresztúr, illetve Tiszafüred településekről érkeznek majd a polgárok Zentára.
Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Sztantity Szebasztián, Zenta község tanácsának gazdasági ügyekkel megbízott tagja szerda délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a program menetéről és a fontos tudnivalókról.

A polgármester elmondta, hogy a zentai önkormányzat idén negyedszer nyert pályázatot az Európai Uniónál erre a projektre.

– A pályázat célja, hogy azok a polgárok is megismerkedjenek az európai uniós gyakorlatokkal, akiknek országa még nem tartozik a tagállamok közé. Ezen a pályázaton hat település vesz részt, amelyből öt az unióból érkezik, és Zenta az egyetlen, amely azon kívül esik. Ez a program abban segíti a polgárokat és a konferencián részt vevőket, hogy egy kicsit jobban belelássanak az uniós tevékenységekbe. Az ide ellátogató 100–150 embernek bemutatjuk a településünket, a turisztikában rejlő lehetőségeket, és azt hiszem, hogy ennél jobb reklámot nem is kérhetünk – fogalmazott a polgármester.

Sztantity Szebasztián ismertette a programot, és hozzátette, hogy ez olyan projekt, amely a nem uniós tagállamok számára is elérhető.

– Szakmai alapokon történő elbíráláson esik át a pályázat, és Zenta már négyszer nyert rajta az elmúlt időszakban. Pénteken 17 órakor lesz a nyitókonferencia, amely nyilvános rendezvény, a delegációvezetők, illetve a polgármester úr fogja üdvözölni az egybegyűlteket, valamint Deli Andor európai parlamenti képviselő és Kovács Elvira, a szerb parlament alelnöke is előadást tart. Szombaton 10.30-kor a Művelődési Házban kezdődnek a műhelymunkák, amelyek egész délután tartanak. Ezek meghívásos alapon működnek, tehát nem nyitott rendezvények. Később a résztvevők orgonakoncertet hallgatnak meg a Jézus Szíve-templomban, és vacsora után szabad foglalkozás várja a vendégeket. Vasárnap 9-kor lesz a zárórendezvény, szintén a színházteremben.

A tanácskozásnak, illetve a műhelymunkáknak a közös témája a fellépés az euroszkepticizmus ellen, amelyet három részben fognak feldolgozni a résztvevők. Az első téma az Európai Unió, illetve az európai integráció pozitív eddigi vívmányai, a másik a brexit utáni további európai integráció és annak perspektívái, valamint az európai polgárság összhatása az integrációs folyamatokkal, ezen témákat kell a résztvevőknek megvitatniuk. A szolidaritásfalut a városközpontból áthelyeztük a városnapi kavalkád területére. Ebben a faluban a partnertelepülések egy kis standon fogják kiállítani a saját kulturális, történelmi, turisztikai és gasztronómiai értékeiket bemutató szóróanyagokat, illetve tárgyakat – mondta Sztantity Szebasztián.