2024. április 18., csütörtök

Zenta ünnepel

Koncertekkel, művelődési eseményekkel, sokadalommal várják a látogatókat

Csütörtöktől vasárnapig tart Zentán a városnapi ünnepségsorozat. Az idén a zentai csata 325. évfordulóját ünneplő város tartalmas programmal fogadja a helybéli, a vidéki, valamint az országhatáron túlról érkező vendégeket.

Az ünnepségsorozat ma délután kiállításmegnyitóval veszi kezdetét, ugyanis a Zentai Városi Múzeumban 18 órakor ünnepélyesen megnyílik A Bottyánsánc az évszázadok fogatagában című kiállítás, ahol a Paksi Városi Múzeum régészeti kiállítását tekintheti meg a nagyérdemű. 19 órakor a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központban Irodalmi találkozások címmel tartanak irodalmi estet, amelynek Selimir Radulović költő lesz a vendége.

Pénteken 15 órától a Népkertben, a sportcsarnok előtti nagyszínpadon sorra bemutatkoznak Zenta község hagyományőrző csoportjai. A műsorban fellép a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ népzenei szakosztálya, a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa és Jóbarátok tamburazenekara, a Pöndöly asszonykórus, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a felsőhegyi Népdalbarátok Klubjának vegyes kórusa, a Kék Pántlika énekcsoport, Baráth László tárogatóművész, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermektánccsoportja, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ népitánc-csoportja, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a bogarasi Búzavirág asszonykórus és citerazenekar, valamint a Sarkantyú tamburazenekar. Szintén pénteken 17 órakor kezdődik a városháza dísztermében a Europe for Citizens nevű testvérvárosi találkozó nyitókonferenciája, melyet Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Deli Andor európai parlamenti képviselő nyitnak meg. Ezt követően 20 órától a nagyszínpadon városnapi rockkoncert veszi kezdetét, a Don’t stop the Queen – Hungarian Queen Tribute Band fellépésével, őket követi 22 órától az Amadeus bend.

A városnapon fellép majd a Csík zenekar, és operettgála is lesz (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A városnapon fellép majd a Csík zenekar, és operettgála is lesz (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Szombaton 9 órától hagyományos tenisztorna lesz, valamint tájfutóbajnokság. 11 órakor ünnepélyesen megkoszorúzzák a lengyel emlékművet. 14 órától az Édes utca elnevezésű program várja a látogatókat, amely édességek és kézműves csokoládékülönlegességek kiállítását foglalja magában. Ezzel egyidejűleg a sportcsarnokban városnapi gyermekprogramokkal kedveskednek a kicsiknek, és kézműves-foglalkozásokkal várják a családokat a Paksi Városi Múzeum múzeumpedagógusai. Eközben a nagyszínpadon mazsorettkavalkádot, formációstánc-bemutatókat láthat a közönség. Fellép a Flamenco Táncklub, a Merkur Midnight tánccsoport, valamint az M Dance Studio is látványos gálaműsorral készül. 17 órától a Szent Mihály arkangyal templomban gyászmisét tartanak a zentai csata 325. évfordulója alkalmából. 18.30-kor színpadra lép a Kurina Trió, őket követi 19.30-kor a Hungarikum Operettgála és 21 órakor a tűzijáték. A tűzijátékot követően a kisszínpadon Pribojszki Mátyás és a Spontán Blues Band gondosodik a hangulatról, 22 órától pedig a nagyszínpadon a Csík zenekar mindenki által ismert dallamai csendülnek fel.

Vasárnap 9 órától a Tisza-parton horgászverseny kezdődik, a Népkertben pedig az Arcus Íjászszövetség nemzetközi örömíjászversenyét tartják meg. 9.30-kor az emlékharang megkongatása és koszorúzása következik. Eközben a Fő téren a zenepavilonnál a Zentai Fúvószenekar ünnepi hangversenyt tart, Masa Tibor karnagy vezénylésével. A városháza dísztermében 10.30-kor kezdődik a községi képviselő-testület városnapi díszülése, ahol átadják a város legrangosabb kitüntetéseit. 15 órakor a Zentai Gimnázium előcsarnokában megkoszorúzzák Szeli István akadémikus emléktábláját. A városnapi rendezvénysorozat a Lisieux-i Kis Szent Teréz-templomban 17 órakor kezdődő városnapi tedeummal zárul.

Zenta önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ értesíti a lakosságot, hogy az ünnepségsorozat idejére lezárják a Népkertben a városközpontból a Népkertbe vezető útszakaszt egészen a Duna–Tisza–Duna Vízgazdálkodási Vállalat szivattyúházáig. Az útlezárás ma 14 órától vasárnap 10 óráig tart.