2024. április 19., péntek

Mézet (is) csak megbízható helyről

A topolyai Kovács család mintegy száz kaptárral méhészkedik

A növénytermesztők és az állattenyésztők nagyon panaszkodnak az idei évre, de a méhészek sem dicsekedhetnek igazán. Ugyanakkor, ahogyan a szántóföldi kultúrák esetében, a hasznos kis rovarok esetében is tarka képet mutatnak az eredmények. Kovács Lóránt topolyai méhész – aki feleségével, Mónikával rendszeresen jelen van a topolyai mézvásáron és az olyan rendezvényeken is, mint az Expo – elmondta, hogy az idei év, ahhoz képest, hogy milyen szárazság volt, méhészeti szempontból nem volt olyan rossz.

– Csak a magam nevében beszélhetek, mert a méhészek esetében is tarka képet mutatnak az eredmények, de én relatíve jó évet zárok. Viszonylag jó volt a kezdet, a repcevirágzás, azt követően az akácvirágzás, és a napraforgó is viszonylag jól mézelt. Talán annak köszönhető ez, hogy sikerült egy olyan lokációt találnom, ahol szépen gyűjtöttek a méhecskék, ennek köszönhetően sikerül jó évet zárnom – nyilatkozta.

Inflációról beszélhetünk, emelkednek az árak, azoknak a dolgoknak az ára is megemelkedett, amelyeket a méhészeknek meg kell vásárolniuk. Lóránt szerint a méz ára most van kialakulóban, de jelentősen nem ment fel az ára ahhoz képest, hogy mennyit drágult az üzemanyag, az összes többi kellék, amire szükség van a méhészetben.

A méhészek számára is rendelkezésre állnak időnként a különféle pályázati lehetőségek. Kovácsék mintegy száz kaptárral méhészkednek. Állami támogatásként kaptáronként 800 dináros támogatást kaptak. A község is támogatja a méhészeket, azzal a lehetőséggel is éltek. A Prosperitati Alapítványnál pedig kaptárok vásárlására és eszközök beszerzésére igényeltek és kaptak támogatást.

A korábbi években gondok voltak azzal is, hogy egyesek gyakran felelőtlenül használták a vegyszereket, nem az előírásoknak megfelelően és nem a megfelelő időpontban permeteztek. Volt nagyobb méhpusztulás is a topolyai község területén. Kovácsék elmondása szerint idén a növénytermesztőknek kevesebbet kellett permetezniük, nem tapasztaltak méhpusztulást, és másoktól sem hallottak róla. A nagy szárazság nem kedvezett a növénybetegségek terjedésének. Idén a topolyai község területén nem tapasztaltak a vegyszerek használatára visszavezethető méhpusztulást, de a tágabb régióban információik szerint repcevirágzáskor sajnos előfordult ez a jelenség. Most pedig valójában már be is fejeződik az idény.

– Száz családdal méhészkedek, vándorló méhész vagyok. Tavasszal, amint lehet, tehát amikor megindul a repcevirágzás, megkezdjük a szezont, és a napraforgó-virágzással zárjuk, azzal fejezem be az évet. Már készülünk az Expóra, illetve a Topolyai Napok keretében szokott lenni az úgynevezett mézvásár is, minden évben jelen vagyunk, tehát idén sem maradhatunk ki, ott leszünk mindkét rendezvényen, eddig is mindig ott voltunk a teljes termékskálánkkal – tette még hozzá.

A méhészek arra is sokat panaszkodtak az utóbbi években, hogy hamisítják a mézet. Vásárokon, piacokon, sőt még az üzletek polcain is gyakran tisztességtelen konkurenciaként jelentek meg az általában cukorból készült, beltartalmi szempontból értéktelen hamisítványok. Kovácsék szerint is rengeteg a behozatali méz, ami kétes minőségű. Azt üzenik a vásárlóknak, csakis a termelőktől vegyenek, megbízható helyről. Ha ismernek méhészt, attól kell megvenni a mézet, mert az nem hamisítvány. Hozzátették, hogy sok esetben nagyon nehezen, csak laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani, ha hamis a méz. Sokan idegenkednek az ikrás méztől, pedig az ikrásodás a valódi méz jellemzője, ha ikrásodik, akkor nagy valószínűséggel nem hamisítvány. Fontos, hogy ismert termelőtől, helyi méhészektől vásároljanak az emberek. Kovácsék kínálatában az akác-, repce-, napraforgó- és a vegyes virágméz mellett különleges termékek is szerepelnek. Ilyenek a mézes pálinka, mézbor, propolisz, virágpor, lépes méz és a mézes pogácsa. Emellett olyan készítményeket is kínálnak, mint a levendulás, zsályás, mentás, ánizsos, csokis és a földimogyorós méz.