2024. március 28., csütörtök

A felröppenés jegyében

Az idén 754 ovist írattak be a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézménybe

A topolyai székhelyű és a község falvaiban is aktív Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatónője, Fényszárosi Fekete Tímea elmondta, hogy összesen 13 épületben foglalkoznak a gyerekekkel. Ebből négy topolyai és egy bácskossuthfalvi helyszínen egész napos ellátás zajlik, amikor is 5.30 és 15.30 között tartózkodnak az óvodában a kicsinyek, reggeli-, ebéd- és uzsonnaellátásban részesülve, amíg a szüleik dolgoznak.

– A Duna utcai épületünkbe járnak a legtöbben, 250-en, ahol négy bölcsis csoport is működik a kiscsoport és az iskola-előkészítők mellett. Továbbá a Gorica és a Zentai úti csoportunk, valamint a Kolibri ovink is fogadja a gyermekeket. Pacséron és Gunarason 35 gyermek kezdte meg az óvodát és az iskola-előkészítő tagozatot, Bácskossuthfalván 78-an startoltak, Tomislavcin 11-en, Pannónián és Krivaján 5-en, Bajsán 38-an, Njegoševón 21 gyermek, Zentagunarasra pedig 42 gyermek jár. Ha a múlt évi csoportlétszámokat vesszük figyelembe, az idén bizonyos számmal kevesebb gyermekkel számolunk Zentagunarason és Pannónián – nyilatkozta az intézményvezető. Egyébként a munkaviszonyban levő szülők részéről egyre nagyobb igény mutatkozik az úgynevezett egész napos ellátásra. Ez egyrészt kihívás elé állítja az iskoláskor előtti intézményt, hiszen az ellátásnak megfelelő helyiséggondokkal küzdenek. Másfelől viszont ennek az igénynek köszönhetően sikerült megőrizni a Bambi munkaközösségének a számát annak ellenére is, hogy folyamatosan csökken a gyermekek létszáma. Az idei tanévben 425 gyermeket írattak be az egész napos ellátást biztosító csoportba, amiből 30-an a bácskossuthfalvi csoportba járnak, illetve még a múlt évben a Gorica és a Kolibri oviban is kénytelenek voltak egész napos csoportot indítani.

– Az idei tanév kezdetére felújítottuk a Duna utcai, legnépesebb számban látogatott központi épületünk tetőszerkezetét, hiszen több helyen is beázott. A munkálatokat 2,5 millió dinár értékben támogatta az önkormányzat. Továbbá bemeszeltük a Zentai úti ovi, a Gorica, a pacséri és a zentagunarasi tagozatnak otthont adó termek falait – tudtuk meg, mint ahogy azt is, hogy az óvodai oktatás legújabb, több területet is átfogó reformjára való előkészületek már az év eleje óta zajlanak a községben is. Január óta az intézmény 30 dolgozója folyamatos továbbképzésen vett részt, hogy a többi 28 részére is átadja az ismereteket. A szeptembert már ennek a hozzáállásnak a jegyében kezdték meg. Ehhez pedig az előírások szerint át kellett alakítani a termek beosztását.

– A felröppenés éve elnevezésű reformnak az a lényege, hogy az óvodai nevelők továbbra is ugyanazokat az alapismereteket adják át a gyerekeknek, amit eddig, de úgy kell belecsomagolni az információkat, hogy inspiratívan hassanak a gyerekekre. Mi, óvónők is rengeteget tanulhatunk ez alatt az idő alatt, így például ha a gyerekek a dinók iránt érdeklődnek, akkor ahhoz kell alkalmazni az információátadást, vagy csillagászati ismereteket belevinni a foglalkozásokba, esetleg a pillangók világát hozzákapcsolni. Igyekszünk minél inkább bevonni a munkafolyamatba a családokat is. A kezdeti tapasztalataink azt mutatják, hogy ugyan megszaporodtak ezzel az új hozzáállással az óvónők feladatai, ugyanakkor idővel már automatikusabbak lesznek a felkészülések. Azt is tapasztaltuk, hogy a gyerekek jobban motiváltak a témák, az új ismeretanyag, vagyis a tudás megszerzésére. Ezeket a témákat projektumoknak hívjuk, és addig tart egy-egy projektum, amíg a gyermek érdeklődése fennáll iránta. A program értelmében meg kellett nevezni egy, a reformfolyamat központjaként szolgáló „magot”, ami a Duna utcai épületünk lett, hiszen ezen a helyszínen valamennyi típusú csoportunk működik – nyilatkozta az igazgatónő, aki hozzátette, hogy az új tanmenethez köthető kuckókat könyvtárral is fel kell szerelni. Ehhez pedig nagyszerűen beleilleszkedett a Magyar Nemzeti Tanács közvetítésével korábban az óvodákba eljuttatott játszósarok-támogatás. Az új oktatási modell viszont kihívás elé állítja valamennyi iskoláskor előtti intézményt, mert a projektum előirányozza a csoportok digitalizációját. Vagyis laptoppal, fénymásolóval, fényképezőgéppel kell felszerelni valamennyi óvodai csoportot. Ez pedig nem kis anyagi kihívással jár a Bambi számára is, így figyelik az aktuális pályázatokat, illetve minden külső segítséget hálával fogadnak.