2024. április 25., csütörtök
ÓBECSE

Szeptember 17-én tartják meg az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny vajdasági döntőjét

Az Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati verseny az idén ünnepli 50. évfordulóját. A vajdasági döntőt a 2022/23-as tanévben is az Óbecsei Gimnáziumban tartják meg szeptember 17-én 10 órakor. A verseny győztesei képviselik Vajdaságot a sátoraljaújhelyi országos döntőn.

A vetélkedőre gimnáziumi, valamint szakgimnáziumi és szakközépiskolai tanulók jelentkezhetnek. A diákok 2022. szeptember 15-én délig küldhetik el a benevezésüket az erikavadnai@gmail.com e-mail-címre, az e-mailben fel kell tüntetni a versenyző nevét, iskoláját, valamint a felkészítő tanár nevét is. A megmérettetés két részből áll: egy írásbeli és egy szóbeli feladatból. Az első része az írásbeli, amely a középiskolások nyelvhasználati, nyelvtani, nyelvhelyességi és szövegértelmezési képességeit ellenőrzi. A második a szóbeli rész. A versenyzőnek lehetősége van különböző témák közül választani, amelyről egy legtöbb három perces beszédet kell előadnia. A szónoklat közben a diák használhatja a jegyzetét. Fontos, hogy nemcsak a tematika adott, hanem a műfaj és a beszédhelyzet is. A feladat megköveteli az egyéni vélemény kifejezését, az önálló és kreatív gondolkodást, valamint a nyelvvel való tudatos bánásmódot.

A vajdasági középiskolások 1989 óta vesznek részt az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny magyarországi döntőjén, 1999 óta pedig szinte minden évben megtartották Óbecsén a vajdasági fordulót. A szervezők fontosnak tartják, hogy ez a hagyomány ne szakadjon meg, hogy a tehetséges fiatalok megmutathassák kreativitásukat és kommunikációs képességeiket.

A fordulóval kapcsolatos tájékoztatás Vadnai Erikától a +38163/12-33-806-os telefonszámon vagy az erikavadnai@gmail.com e-mail-címen kérhető.