2024. április 25., csütörtök

Újításokkal indult a tanév

Az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában jó a jót követi

Az oromhegyesi Arany János Általános Iskola főépületéhez tartozik még a tóthfalui, illetve az oromi iskola is, melynek lassan három évtizede Vajda Attila az igazgatója. Az új tanév a tapasztalt vezetőt is kihívások elé állítja, szervezések és néha átszervezések zajlanak, várt és nem várt változások következnek be, amelyeket gyorsan és hatékonyan kell megoldani. Ebben az évben például kétséges volt, hogy a megszokott módon zajlik-e majd az alsósok számára az oktatás, hiszen az alacsony létszám miatt a tagozat-összevonások is felvetődtek, amit aztán sikerült elkerülni. A nyár folyamán azonban nemcsak ez foglalkoztatta az iskola vezetőségét, hanem szerencsére jó hírekkel, újításokkal is kellett törődniük. Vajda Attila elmondta, hogy a tanévkezdést némi bizonytalanság előzte meg, mert nem tudták, hogy hány tagozattal indulhatnak.

– Nem hagyták jóvá az első és a második osztály megszokott módon való oktatását Oromhegyesen, illetve a harmadik és a negyedik osztályt Oromon. Ez azt jelentette, hogy ezeket a tagozatokat a kis létszám miatt össze kellett volna vonni, és az összesen 22 tagozat helyett 20 tagozattal voltunk kénytelenek tervezni a tanévkezdést. A Magyar Nemzeti Tanács közbenjárására azonban megkaptuk az első osztályokra az önálló jogot, így ahogy tavaly, idén is 22 tagozattal indult az oktatás – magyarázta az igazgató. Megtudtuk azt is, hogy összesen 208 tanuló van, 17-tel kevesebb, mint tavaly. – Egyosztálynyi gyerek „tűnt el” az idén, ami nem az elvándorlásnak tulajdonítható, mert nem mentek el diákok, hanem a tavalyi nyolcadikosok voltak jóval többen – mondta Vajda Attila, aki kitért arra is, hogy a nehézségek, megoldandó feladatok mellett szerencsére jó hírek is vannak az iskolák háza táján.

Nem lett tagozat-összevonás az elsősöknél sem (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Nem lett tagozat-összevonás az elsősöknél sem (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

– Még a nyár folyamán iskolánk kapott a belügyminisztériumtól kilenc laptopot, kivetítőket és a működésünkhöz szükséges felszereléseket. Ez már magában nagy öröm számunkra, ezenkívül a két kihelyezett tagozatunk: Orom és Tóthfalu olyan belső hálózatot, internetrendszert kapott, amivel tökéletesen lehet fogni a jeleket. Természetesen ez egy szűrt rendszer, tehát nem lehet mindenféle honlapra felmenni, kizárólag a belgrádi központ által jóváhagyottakra – számolt be a manapság elengedhetetlennek számító újdonságról. Ami a káderkérdést illeti, ezek az iskolák sem kivételek a változások alól.

– A káderkérdés körül voltak nehézségeink, hiszen majdnem az utolsó pillanatig úgy tudtuk, hogy két tagozattal kevesebbel indulunk. Kialakítottuk erre a tervet, de mivel az MNT segítségével mégsem ez lett az utunk, több tanárra lett szükségünk. A községen belül gondolkodtunk, és Zentáról érkeztek olyan pedagógusok, akik Magyarkanizsa községből származnak. Hétfő óta teljes a létszám, és elégedettek vagyunk, hiszen zökkenőmentesen folyik az oktatás az Arany János Általános Iskola épületeiben.

A közeljövőben lesz még miről beszámolni, ugyanis az igazgató elárulta, hogy Oromon újabb beruházásról adhatnak majd hírt, sőt a tóthfalui tagozaton az új tornaterem átadása is várható a közeljövőben.