2024. április 20., szombat

Moszkva magyarázatot vár

Riasztó dolgokat láttak az IAEA ellenőrei a zaporizzsjai atomerőműben

Moszkva magyarázatokat kér a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől (IAEA) a zaporizzsjai atomerőműről szóló jelentés bizonyos részeivel kapcsolatban. Az orosz külügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy a kedden ismertetett jelentés több kérdést is felvet, amelyre választ szeretnének kapni. Szergej Lavrov nem árult el részleteket, de tegnap elmondta: Rafael Grossi IAEA-főigazgatótól kértek felvilágosítást.

Az IAEA küldöttsége a múlt héten kereste fel a dél-ukrajnai nukleáris központot, amely a legnagyobb egész Európában, és a háború előtt az ország áramellátásának 20-21 százalékát biztosította. A telepet azonban márciusban elfoglalták az oroszok.

A frontvonal közelében található komplexum az utóbbi hetekben került ismét a figyelem középpontjába, mivel a környéken gyakran észleltek rakétabecsapódásokat, tüzérségi támadásokat. Több lövedék az erőmű területén robbant fel, de a hat reaktorblokk közül mindegyik sértetlen maradt. Kijev és Moszkva egymást vádolja a támadásokkal, amelyek azért veszélyesek, mert találat érheti valamelyik reaktort, s az – több országot érintő – nukleáris katasztrófát okozhat. (Legutóbb Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő fejtette ki, hogy Ukrajna koordinálta a létesítmény lövetését, az Egyesült Államok és más nyugati államok segítségével.)

A zaporizzsjai erőműben tett látogatás befejezése után nem sokkal az IAEA kiadott egy ajánlást, amelyben – a tragédia elkerülése érdekében – azonnali intézkedéseket sürget, köztük egy „atombiztonsági és biztonságvédelmi övezet” kialakítását. Azóta elkészítette a helyszíni ellenőrzés alapján összeállított jelentését is. Ebben veszélyek sokaságára, a helyzet tarthatatlanságára és az erőműben tapasztalt hiányosságokra hívja fel a figyelmet.

A jelentés egyebek mellett megállapítja: az „orosz megszállás alatt lévő erőművet működtető ukrán személyzet folyamatosan nagy stressz alatt dolgozik, ami tarthatatlan, mivel az atombiztonsággal kapcsolatos súlyos emberi hibákhoz vezethet”. Ezt elkerülendő, a szervezet szorgalmazza a megfelelő munkakörülmények helyreállítását.

Ukrán források szerint az IAEA-dokumentum megerősíti, hogy az oroszok „katonákat, katonai járműveket és felszereléseket telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű különböző részeire, például több teherautót az 1-es és a 2-es energiablokk turbinacsarnokának első emeletére”.

A terepen látottakról Grossi New Yorkban tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát is, amelyet arra figyelmeztetett, hogy „a tűzzel játszunk”, s ennek nagy katasztrófa lehet a vége. Közölte: az orosz katonai járműveket el kell távolítani a létesítményből, amelynek a lövetését is be kell fejezni. 

A tájékoztatón megjelent az ENSZ főtitkára is, aki arra sürgette Kijevet és Moszkvát, hogy hozzanak létre demilitarizált övezetet az atomerőmű körül. António Guterres szerint a vállalást megállapodásban kellene rögzíteni. Ennek tartalmaznia kellene azt a kitételt, hogy az oroszok kötelezik magukat katonáik és hadfelszerelésük kivonására a nukleáris létesítményből. Az ukrán hadsereg pedig vállalja, hogy nem vonul be a kiürített területre.