2024. április 25., csütörtök

A hegyi város

Zlatibor sportközponttá kíván válni, miközben a környezetvédelem is fontos szerepet játszik a tervek között

Zlatibor, Szerbia legnépszerűbb kirándulóhelye, egyre csak bővül. Gombamód épülnek a szállodák, szállodakomplexumok és a 10 emeletes épületek is. Mint azt Milan Stamatovićtól, Čajetina község elnökétől megtudtuk, stratégiai elképzelésük az, hegyi várossá váljanak. Az elmúlt tíz évben megvalósított új tartalmak ugyanis újabb lakókat hoznak hozzájuk és a gyermekek száma is nő az önkormányzat területén. Az egyik legjelentősebb beruházásuk eddig a gondolalift, ám az egészségügyi turizmus mellett most a sportturizmust célozták meg.

Zlatibor központja (Miklós Hajnalka felvétele)

Zlatibor központja (Miklós Hajnalka felvétele)

– Az elmúlt években nagyon sok pénzt fordítunk arra, hogy Zlatiboron növeljük a vendégeinek felkínálható tartalmakat. Az egyik ilyen a gondolalift, amit két évvel ezelőtt hoztunk működésbe és már most jelentős bevételeket hoz Čajetina községnek, illetve az államkasszába is. Ezzel azonban nem elégedtünk meg, hiszen Zlatibor megfelel a sportolócsapatok felkészítésére, ahogy az egészségügyi turizmusnak is kedvez. Jelenleg olyan sportinfrastruktúra kiépítése folyik, amely lehetővé teszi majd, hogy a saját csapataink, de a külföldi csapatok is felkészüljenek a különböző mérkőzésekre. A külföldi csapatok ugyanis nem edzenek nálunk, ha nem kínálunk ugyanolyan feltételeket, mint a külföldi felkészülő központok – hangsúlyozta Stamatović az építkezés helyszínén, ahol mintegy 20 szabadtéri és fedett sportpálya épül. Kettő már elkészült, a többiről egyelőre csak a munkagépek árulkodnak, de már jövőre használni szeretnék azokat is. Megtudtuk, Antalyaval akarják felvenni a versenyt, illetve Szlovéniával.

A tömbépületek átvették az irányítást – a sétány végén (Miklós Hajnalka felvétele)

A tömbépületek átvették az irányítást – a sétány végén (Miklós Hajnalka felvétele)

Ugyanakkor golfpályák kiépítésével pedig magasabb anyagi lehetőségekkel rendelkező kliensekre is számítanak majd, az mellett, hogy olyan tartalmakat is kínálnak majd, amelyeket ingyen is használhatnak a látogatók, hiszen mint azt Stamatovićtól megtudtuk, a Zlatiborra érkező látogatók 70 százaléka fiatalok, gyerekes szülők, így mindenek előtt az ő igényeiknek kívánnak eleget tenni, miközben stratégiai elképzelésük, hogy hegyi várossá váljanak, és minden beruházásukat ez irányban folytatják. Ám a legnagyobb gondot egyelőre az illegális építkezők okozzák Čajetina községnek, hiszen szavai szerint, szinte senki nem tartja be az előírásokat, ugyanis a befektetők tudják, hogy idővel legalizálni tudják a törvénytelenül kiépített épületüket. Kiemelte, senki nem épít építési engedély nélkül, hiszen az bűncselekménynek számít, csupán eltér az engedélyben feltüntetett keretektől, jelentősen nagyobb épületek épülnek, mint amire kiadta a község az engedélyt. Ebben az esetben pedig szabálysértési büntetés jár, amit a befektetők könnyedén kifizetnek.

Jövőre ezen a területen már 20 sportpálya lesz (Miklós Hajnalka felvétele)

Jövőre ezen a területen már 20 sportpálya lesz (Miklós Hajnalka felvétele)

Elmondta, jelenleg a Ribnica-tó látja le a községek ivóvízzel, azt át szeretnék adni a turizmusnak, hiszen ivóvízforrásokat szennyezi a Ribnicában található Magnezit-bánya. Az ivóvízhálózat kiépítését Užice határában építi majd ki, az Užice-forrástól (Užičko vrelo) mintegy 21 kilométer vezetékre van szükség. Illetve még két akkumulációs tavat szeretnének kihasználni, hogy teljes mértékben el tudják látni Zlatibor vízszükségleteit. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy hány látogatója van Zlatibornak, hiszen a magánszállásokban sokszor nem jelentik azt be, de a vízfogyasztásból látszik, hogy havonta annyi vizet fogyaszt Čajetina község, mint a 85 ezer lélekszámú Užice.

Vladimir Živanović, Zlatibor Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója elmondta, a koronavírus-járvány idején sem csappant meg Zlatibor látogatottsága, mégis a tavalyi évhez képest 5 százalékkal nőtt a látogatók száma a nyári hónapokban. A határok megnyitásával, a járvány enyhülésével sokan inkább a tengerre vették útjukat, mégis sokan úgy érzeték a Zlatiboron is eltöltenek néhány napot.

A hegyi várost álmodtak meg (Miklós Hajnalka felvétele)

A hegyi várost álmodtak meg (Miklós Hajnalka felvétele)

A folyamatosan bővülő tartalmakkal pedig az új gyalogos és kerékpárutak mellett az autózás szerelmeseire is gondoltak, hiszen az elektromos kerékpárok mellett kis elektromos autók bérelése is lehetővé vált.

Három elektromos töltőállomást is felállítottak a hegyen (Miklós Hajnalka felvétele)

Három elektromos töltőállomást is felállítottak a hegyen (Miklós Hajnalka felvétele)

Miután számítások szerint évente több ezer látogatója van Zlatibornak és a nagy látogatottság mellett gondot okoz a kommunális hulladék, így egy olyan válogatóudvar építése folyik a svéd kormány támogatásával, amely alapján a hulladék különválogatása már annak kitermelésének helyén megtörténik, a megfizettetése pedig a megtermelt hulladék alapján történik majd. Srđan Pantović, Zlatibor Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, hogy Čajetina község területén a háztartások (egyelőre csak kísérleti fázisban, de tavasztól az egész község területén) két színű hulladékgyűjtő kannát kapnak, a nedves (azaz szerves) és a száraz hulladék (műanyag, papír, üveg, fém) gyűjtésére. Az újrahasznosítható hulladékot felhasználásra adják el, míg a szerves hulladékot, amit nem lehet újrahasznosítani a Dubokoban található regionális hulladéktározóba szállítják.

Épül a hulladékot válogató udvar (Miklós Hajnalka felvétele)

Épül a hulladékot válogató udvar (Miklós Hajnalka felvétele)

– A szállodák is bekapcsolódnak ebbe a rendszerbe, nagyon érdekeltek az elsődleges hulladékválogatásban, hiszen ők termelik talán a legnagyobb mennyiségű hulladékot – hangsúlyozta az igazgató majd rámutatott, a közterekről hamarosan eltávolítják a konténereket.