2024. március 29., péntek

Ritkítják a vadhajtásokat a határövezetben

A lakosok biztonsága érdekében átláthatóbbá akarják tenni a migránsok mozgását

Továbbra is nagyon sok illegális migráns tartózkodik a szabadkai erdőkben. A biztonságos szerb-magyar határzóna kialakítása és átláthatósága miatt több vajdasági közvállalat a kerítés mentén ritkítja az aljnövényzetet, a bozótot és a vadhajtásokat, nyilatkozta írásban lapunknak dr. Marko Marinković, a Vajdaság Erdők Közvállalat erdészeti, ökológiai és fejlesztési ügyvezető igazgatója.

A helyi befogadóközpont teljesen megtelt, kapacitásán felül üzemel. Ottjártunkkor azt láthattuk, hogy már annak a környékén is sátrakat állítottak fel az ideiglenesen ott-tartózkodók, akárcsak az épület udvarában, ahol sátortábort alakítottak ki. Láthattuk, hogy több taxi utasa az egyik helyi üzletközpontból szállított a helyszínre palackozott vizet és élelmet a migránsoknak.

A radanováci és a makkhetesi erdő szélén lakó polgárok lapunknak nyilatkozva elmondták, éjszaka és nappal is rendszeresen látnak tíz-húsz főt számláló csoportokat, akik az erdős terület felé veszik az irányt. Elmondásuk szerint a zombori és szabadkai rendszámtáblájú taxisok már nem szállítják a migránsokat az erdőbe, hanem a kiaszfaltozott út végéig viszik őket, majd onnan a migránsok a kevésbé belátható területek felé haladnak gyalog.

A befogadóközpont környékén is sok az ott táborozó migráns

A befogadóközpont környékén is sok az ott táborozó migráns

Glasz László a radanováci erdő szélén lakik, ő is naponta több migránscsoportot lát elvonulni a háza előtt.

– Egyik éjszaka a kutyák nagyon kitartóan és hangosan ugattak, amire felfigyeltem. Azt hittem vaddisznó miatt, de annak a nyomait nem láttam. Később felfigyeltem arra, hogy a bozótosban mennyi a szemét, és ekkor vált számomra nyilvánvalóvá, hogy azt egy nagyobb számú embercsoport hagyta maga után. Migránsok lehettek. Hogy átláthatóbbá tegyem a területet, és hogy ne jöjjenek ide vissza, a házam előtti részen kivágtam a bozótot. Azóta nem tartózkodnak itt a migránsok, csak elhaladnak az utcán – mondta a radanováci lakos.

A helyi lakosok lapunknak elmesélték, hogy még most is látni olyan migránscsoportokat, akik élelmiszert, létrákat visznek a határzóna felé.

A radanováci-makkhetesi erdőben most is sok a szemét, nedves törlőkendőket, üres műanyag flakonokat találni itt-ott az utak szélén a kitaposott bozótosokban. A tőzegerdő szélén arról számolt be egy polgár, hogy éppen egy száz főt számláló migránscsoportot látott elhaladni rendőri kísérettel. Mint mondta, a határsávban zajló ritkítás miatt zavarták el őket onnan a rendőrök.

A határvonaltól száz méter szélességben történik a ritkítás (Fotó: Molnár Edvárd)

A határvonaltól száz méter szélességben történik a ritkítás (Fotó: Molnár Edvárd)

A biztonságos szerb-magyar határzóna kialakítása és átláthatósága érdekében nemcsak Szabadkán, hanem más vajdasági településeken is ritkítják a kerítés mentén a benőtt területeket. Mint az a Vajdasági Erdők Közvállalat ügyvezető igazgatója lapunknak adott közleményében olvasható, a Vajdasági Erdők Közvállalat, a Zombori Erdőgazdaság, információik szerint a Palics–Ludas Közvállalat és más területekhez tartozó intézmények is a hajtások eltávolításán dolgozik. A határ mentén száz méter szélességben zajló intézkedések és munkálatok végrehajtása a Tartományi Természetvédelmi Intézet beleegyezésével, a szerb belügyminisztérium értesítésével történik, az emberek biztonságának megőrzése, és az illegális tevékenységek megakadályozása érdekében.

„Tekintettel arra, hogy az intézet egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az emberéletet veszélyeztető körülmények fennállása idején az illetékes hatóságok végrehajtsák a szükséges biztonsági határzóna kialakítását, a Vajdasági Erdők Közvállalat megkezdte az általa kezelt területen a növényzet gépesített eltávolítását” – áll a közvállalat közleményében.