2022. december 5., hétfő

Pakisztán harmada víz alatt

Pakisztán súlyosan megérzi a klímaváltozás hatásait: az év elején négy hőhullám is volt – így gyakorlatilag elmaradt a tavasz –, majd nyáron eddig nem látott méretű esőzésekkel indult a hónapokon át tartó monszunszezon. De nemcsak emiatt borítja el a megállíthatatlannak tűnő víztömeg az ázsiai országot, hanem Pakisztán különleges földrajzi adottságai miatt is. A Himalája lábánál álló, 220 milliós népességű országban van ugyanis a legtöbb gleccser a sarkvidékeken kívül, és a klímaváltozás miatt tapasztalható extrém meleg miatt ezek olvadni kezdtek. Mindennek hatására az Indus jelenleg inkább emlékeztet egy óriási tóra, mint egy folyóra. A természeti katasztrófa a nyár végéig 1314 ember – köztük közel 500 gyerek – életét követelte, és az ország vezetői szerint 10 milliárd dolláros kárt okozott a globális felmelegedés egyik legnagyobb vesztesének számító országban.

Míg hazánknak 120 éve nem látott aszállyal kellett szembenéznie a globális felmelegedés miatt, addig a Föld másik felén, Pakisztán egyes régióiban ötször annyi csapadék hullott az esős évszakban, mint amennyi általában szokott.

A két hónapja tartó extrém mértékű esőzések pedig akkora áradásokat indítottak el, hogy a műholdképek tanúbizonysága – és Sherry Rehmannak, a szövetségi állam klímaváltozásügyi miniszterének a múlt heti nyilatkozata – szerint az ország egyharmadát víz borítja.

A hosszúra nyúló természeti katasztrófa következtében több millió ember vált otthontalanná, és a legutóbbi jelentések szerint 1314 ember – köztük 458 gyerek – vesztette életét.

A BBC arról számolt be, hogy az ország és Dél-Ázsia legnagyobb tavának, az Indus folyó mentén fekvő Manchar-tónak az áradását sem tudják megállítani – ami miatt több mint 100 ezer embert kellett kiköltöztetni.