2024. március 29., péntek

Truss visszahozhatja a Vaslady szigorát

II. Erzsébet királynő kinevezte az Egyesült Királyság új miniszterelnökét

II. Erzsébet királynőtől tegnap megkapta kinevezését Liz Truss, aki ezzel az Egyesült Királyság új miniszterelnökévé avanzsált. A tisztséget a sorozatos botrányaiba belebukott Boris Johnsontól vette át.

Hivatali utóda támogatására kérte tegnap a kormányzó Konzervatív Pártot a lemondása előtti órákban a brit kormányfő. Boris Johnson végleg távozott londoni hivatalából, majd felkereste II. Erzsébet királynőt, és átnyújtotta neki a lemondását.  Az uralkodó valamivel később fogadta a Johnsont felváltó Liz Trusst is, akinek miniszterelnöki kinevezést adott át.

Johnson július 7-én mondott le a Konzervatív Párt vezetéséről, és kilátásba helyezte távozását a kormányfői tisztségről is. Helyét immár mindkét tisztségen Truss foglalta el. Lemondása bejelentésekor Johnson jelezte, addig látja el teendőit ideiglenes kormányfőként, amíg a Konzervatív Párt regisztrált tagsága nem választja meg az új elnökét.

A július 22-én kezdődött szavazás, szeptember 2-án ért véget, és a 47 éves Truss győzelmével végződött. (Az eredményt hétfőn hirdették ki.) Pártjának hagyományai szerint ez egyúttal azt is jelenti, hogy a kormányfői állás is őt illeti meg.

Az Egyesült Királyságban az uralkodó nevezi ki a miniszterelnököt, a kormánypárt javaslata alapján. A ceremóniára tegnap került sor.

Igaz, nem az évtizedek óta megszokott helyszínen, a londoni Buckingham-palotában, hanem az uralkodó nyári rezidenciáján, a skóciai Aberdeenshire megyében található Balmoral kastélyban, ahol II. Erzsébet királynő októberig tartózkodik. Bár ezúttal eltértek a hagyományoktól, a kinevezés a szokásoknak megfelelően csak az illetékes királyi tanács beleegyezése után lépett hivatalosan életbe.

Truss ennek birtokában már miniszterelnöknek számít. Beiktatásával ő a 96 esztendős II. Erzsébet tizenötödik miniszterelnöke, egyúttal a harmadik hölgy, aki – Margaret Thatcher és Theresa May után – ezt a munkakört betölti a királynő trónra lépése, 1952 óta.

Az 58 éves Johnson a sorozatos belpolitikai botrányaiba bukott bele. Bár maradni akart, pártja megszabadult tőle. Hivatalától búcsúzva tegnap sérelmezte is a kibillentését a pártvezetői és a miniszterelnöki székből. A Downing Street 10. előtt megjelent támogatóit és népes hallgatóságát a sikereire is emlékeztette beszédében. Elmondta ugyanakkor, hogy nem készül visszatérni a politika frontvonalába, a Konzervatív Pártot pedig felszólította, hogy őrizze meg egységét és támogassa Trusst, aki az Egyesült Királyság 56. miniszterelnökévé avanzsált.

Kinevezése után Truss visszatért Londonba, illetve új otthonába és hivatalába, a Downing Street 10-be. Napi programjába egy beszédet is beiktattak, amelyben ismertette kormányzási stratégiáját és prioritásait. Korábban több ambiciózus tervről is beszélt, amelyekkel kezelni szeretné a gazdasági, pénzügyi és egyéb gondokat.

Nem tudni, rászánja-e magát olyan népszerűtlen és kemény intézkedésekre mint a szintén konzervatív párti Margaret Thatcher, aki 1979 és 1990 között állt a kormány élén, s akit politikai példaképének tart. Az utóbbi években ráadásul már tudatosan imitálni kezdte néhai hivatali elődjét, akit sokan – szigorú intézkedései nyomán – csak Vasladyként emlegetnek.

Truss már gyerekkorában belecsöppent a politika világába, hiszen anyja hétéves korától magával vitte a tüntetésekre. Később, oxfordi egyetemistaként már maga szervezett tömegrendezvényeket, kampányokat például a monarchia eltörlésének, vagy a marihuána legalizálásának a támogatására.

Az igazán komoly politikai szerepvállalása 2006-ban kezdődött, amikor önkormányzati képviselőnek választották egy londoni kerületben. Négy évvel később már mandátumot szerzett az ország parlamentjében, a Konzervatív Párt tagjaként.

David Cameron kormányfő hivatali idején (2010–2016) előbb oktatási helyettes államtitkárnak, majd környezetügyi miniszternek nevezték ki. (A Cameron-korszakban tartott Brexit-referendumon az Egyesült Királyság EU-tagságát támogatta.) Theresa May kormányában (2016–2019) igazságügyi miniszter lett, Boris Johnson kabinetjében (2019–2022) pedig előbb a külgazdasági, majd (2021-től) a külügyminiszteri tárcát irányította.