2024. április 19., péntek

Mezőgazdaság, energetika, robotika

Vajdaság és az olasz régiók egyaránt érdekeltek a meglévő kapcsolatok fejlesztésében

A két ország közötti gazdasági és kulturális kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeiről, a régiók közötti együttműködésről, az európai integrációkról tárgyalt tegnapi megbeszélése során Újvidéken, a tartományi képviselőházban Pásztor István házelnök és Luca Gori, Olaszország új szerbiai nagykövete.

Pásztor István fogadja Luca Gorit (Dávid Csilla felvétele)

Pásztor István fogadja Luca Gorit (Dávid Csilla felvétele)

A politikusok egyetértettek abban, hogy hagyományos baráti kapcsolatok kötik össze Olaszországot és Szerbiát, ami további lehetőségeket teremt arra, hogy konkrét projektumok valósuljanak meg a jövőben. A kapcsolatok felfelé ívelésének jó mutatója a gazdasági együttműködés folyamatos növekedése, hangzott el. Kiváló alapokon nyugszik már ma is a kooperáció, s elégedettségre ad okot, hogy kölcsönös a szándék: a meglévő kapcsolatokat továbbra is fejleszteni kell, értékelte a találkozón Pásztor, majd hozzáfűzte, támogatja az olasz nagykövet által közölt kezdeményezés megvalósítását a mezőgazdaság fejlesztése érdekében, az új, modern technológiák bevezetését, a megújuló energiaforrásoknak, a robotika és az energetika fókuszba helyezését. Pásztor kiemelte, számos együttműködési lehetőség van minderre, a BioSens Intézettel, az Újvidéki Vásárral, az Újvidéki Egyetemmel és más kiemelkedő vajdasági intézményekkel is, amelyek a gazdasággal, agrárral foglalkoznak.

Az olasz nagykövet Igor Mirovićtyal is tárgyalt (Dávid Csilla felvétele)

Az olasz nagykövet Igor Mirovićtyal is tárgyalt (Dávid Csilla felvétele)

Gori szerint gyorsítani kellene az uniós integrációt, s fokozni az együttműködést Vajdaság és az olasz tartományok, például Lombardia, Umbria és Friuli-Venezia Giulia között. Olaszország készen áll arra is, hogy támogatást nyújtson Szerbiának az európai reformok végrehajtása útján, értékelte a nagykövet.

Gori tárgyalt Igor Mirović tartományi kormányfővel is, aki arra fektette a hangsúlyt, hogy a tartomány mindenekelőtt a gazdaság, a beruházások vonzása témakörében érdekelt. A nagykövet részt vett az újvidéki Városi Múzeumban tartott Jacopo Bassano-kiállítás megnyitóján is.