2024. március 28., csütörtök
XLI. FÉRFI EB

Vereség emelt fővel

Habár a magyar válogatottnak az Eb harmadik csoportmeccsén sem sikerült meglepetést okoznia, a Stojan Ivković által vezényelt csapat továbbra is elégedett lehet a kölni B csoportban mutatott teljesítménye miatt. Vasárnap este a magyar fiúk az olimpiai ezüstérmes, az utóbbi két vb-n bronzérmes, világranglista-negyedik franciákkal csaptak össze, és többször is bőven két számjegyű hátrányból felállva, csupán az utolsó pillanatokban elvérezve kaptak ki az NBA-sztárokkal teletűzdelt riválistól. A magyarok hőse a meghúzott combizommal küzdő Hanga Ádám (18) volt, akire a rásérülés miatt a litvánok és a németek ellen már nem számíthatnak a társak. A Real Madrid-klasszison kívül is nagyot alakítottak csapatszinten a fiúk, akik 67:53-as hátránnyal vágtak neki az utolsó negyednek, egy perccel az órán mégis a szenzáció küszöbén érezhették magukat, amikor Hanga triplájával 74:72-re jöttek fel. Az utolsó néhány kulcsmozzanat azonban hiányzott, így a bravúr is elmaradt (78:74).

Ami a magyaroknak nem sikerült, összejött több nemzetnek, elsősorban a torna eddigi legnagyobb durranását okozó belgáknak, akik tíz ponttal verték a spanyolokat. Hasonló meglepetésnek számít Szlovénia első veresége Bosznia-Hercegovinától, ami egyúttal a bosnyákok ellen mutatott magyar ellenállásnak is dimenziót ad. A szlovének vereségének oka többek között – a bosnyák Roberson–Musa páros tíz triplája és 45 pontja mellett – Luka Dončić hatalmas triplabetlijében kereshető, a Dallas fenoménjének nyolc felemelt hármasából egy sem ült. Végezetül a grúz–török meccs sem hozott papírformát, a maratoni, 50 percesre nyúló csatából előbbiek jöttek ki jobban.

Eredmények, 3. forduló, A csoport: Belgium–Spanyolország 83:73, Grúzia–Törökország 68:68, 2 h. u. 88:83. A sorrend: Spanyolország, Törökország, Montenegró és Belgium 5, Grúzia 4, Bulgária 3 pont. B csoport: Bosznia-Hercegovina–Szlovénia 97:93, Franciaország–Magyarország 78:84. A sorrend: Németország 6, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és Franciaország 5, Litvánia és Magyarország 3 pont.