2024. március 29., péntek

Holtan találták meg a kanadai késeléssorozat egyik elkövetőjét

Holtan találták a vasárnapi, tíz halálos áldozatot követelő kanadai tömeges késelés egyik gyanúsítottját, a másikat, a testvérét harmadik napja nagy erőkkel keresik.

A Saskatchewan tartomány egy őslakos közösségében vasárnap történt késelés egyik gyanúsítottját, a 31 éves Damien Sandersont hétfőn a támadások egyik helyszíne közelében holtan találták. A rendőrség úgy véli, testvére, a másik gyanúsított, a 30 éves Myles menekülés közben megsebesült, és valószínűleg Regina tartományi fővárosban tartózkodik – mondta Evan Bray rendőrségi vezető.
A támadássorozatban 18-an sérültek meg.
A gyanúsított halálának okában egyelőre nem biztosak, de sérüléseit nem magának okozta – közölte Rhonda Blackmore rendőrparancsnok-helyettes.
Damien Sanderson holttestét egy füves területen fedezték fel egy átvizsgált ház közelében. Látható sérülései voltak – erősítette meg Blackmore.
A James Smith Cree Nation őslakos közösség – ahol a támadások többsége történt – vezetői az erőszakos cselekményt a közösséget sújtó drog- és alkoholfogyasztás számlájára írták, mely szerintük a gyarmatosítás öröksége.

Blackmore elmondta, a rendőrség még keresi az okokat, de a Szuverén Őslakos Nemzetek Szövetsége egyetért azzal, hogy a késeléseknek a közösségeket elárasztó drogfogyasztáshoz van köze.
Myles Sanderson büntetett előélete hosszú évekre vezethető vissza, erőszakos bűncselekményeket is elkövetett. Egy tavaly májusi körözési lista szerint jogtalanul van szabadlábon.
A vasárnapi volt a kanadai tömeggyilkosságok közül az egyik legsúlyosabb. A legtöbb, 22 halálos áldozatot követelő lövöldözés 2020-ban történt, amikor egy rendőrnek öltözött férfi Új-Skócia tartományban otthonukban lőtt agyon embereket és gyújtogatott. 2019-ben egy férfi furgonnal gázolt halálra tíz gyalogost. Tömeggyilkosságok ritkábban fordulnak elő Kanadában, mint az Egyesült Államokban.