2024. április 26., péntek

Értékmentés és jövőteremtés a sajtó eszközeivel

Véget ért a VMÚE Kárpát-medencei Riporttábora

Szeptember 1. és 4. között tartotta meg az 5. Kárpát-medencei Riporttábort a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete. Az idei helyszín Nyugat-Bácska volt. A helyi hagyományőrző falvak, illetve szórványtelepülések: Bácskertes (Kupuszina), Gombos, Doroszló, Szilágyi szolgáltak az írott és az elektronikus sajtó területéről érkező újságírók terepéül.

Máriás Endre, a VMÚE elnökének értékelése szerint rendkívül sikeres tábor van mögöttük. – Egyrészt nagyon jó hangulatban zajlott a munka, másrészt pedig sokrétű témafeldolgozás jellemezte a tábort. Ez mindenképpen előremutató, továbbá az értékmentés, az értékteremtés és átörökítés szempontjából rendkívül fontos. Nagy örömünkre a résztvevők között az idén Felvidékről érkezett újságíró kolléga is volt. Mindez azért is lényeges, mivel a Kárpát-medence egész területéről várjuk a résztvevőket mindig. A korábbiakban is voltak már erdélyi, illetve magyarországi résztvevők – számolt be a VMÚE elnöke.
Szavai szerint a felvidéki kolléga részvétele jelentőséggel bír az együttműködés, az együtt gondolkodás szempontjából.

– Mindig nagyon izgalmas, amikor egy távolabbról érkező vendég rácsodálkozik a helyszínen tapasztaltakra és a mi figyelmünket is ráirányítja olyan értékekre, amelyek számunkra már-már természetesek, amelyekre esetleg a mindennapok során már nem figyelünk oda. Ez a folyamat jellemezte leginkább a tábort. Mi magunk is nagyon sok olyan dologra rácsodálkoztunk, amelyekkel Bácska északi részéről érkezve nem volt még alkalmunk testközelben találkozni, amelyeket csak hallomásból ismerhettük eddig. A legtöbbünk számára óriási élmény volt például, hogy az egyik kolléganőt a helyiek kupuszinai népviseletbe öltöztették be. Ezek olyan élmények, amelyeket elmesélni nem lehet, ezeket át kell élni. Azt gondolom, a kollégák, akik itt voltak, mindezeket a megéléseket nagyon hosszú ideig megtartják majd magukban – mondta Máriás Endre.

Hagyománynak számít, hogy a táborban készült írásokból egy kötet születik, emellett természetesen mindenki a saját médiumában publikálja ezeket az anyagokat, úgy az írott, mint az elektronikus sajtó felületein is.

– Célunk, hogy azokat a dolgokat, amelyek jellemzőek az adott területre, minél szélesebb körben megismertessük az emberekkel, illetve népszerűsítsük is ezeket. Tehát miután az írások vagy hanganyagok, képanyagok az adott médiumokban megjelennek, azután nálunk egy gyűjteményes kötetben is napvilágot látnak. Ezáltal egyfajta társadalmi korrajzot próbálunk létrehozni, amely reményeink szerint a későbbiekben egy jelentős emlék lesz, és akár néhány évtized múlva is izgalmas olvasmány lehet az akkori generációk számára, hiszen lehet, hogy akkor már nem lesz kitől vagy nehezebb lesz érdeklődni az adott témákról. Aminek még nagyon örülünk, hogy egyre több fiatal is bekapcsolódik a munkába. Mindez a jelen szempontjából is nagyon fontos, hiszen ők más aspektusból tudnak tekinteni ezekre a témákra, másrészt az idősebb kollégák tapasztalata és a fiatalok lendülete ilyen módon tud találkozni egymással. Harmadrészt pedig nyilván ők lesznek azok, akik mindezt a munkát, illetve azt az együttműködést, amely a Kárpát-medencei médiaszervezetek között létrejött, tovább tudják vinni és új tartalmakkal tudják megtölteni. Azt gondolom, a jövőben is erre kell törekedni, nem csupán a táborok, hanem a szakmai találkozók tekintetében is – hallottuk az újságíró egyesület elnökétől.

A Riporttábor résztvevőinek bázisa Apatin volt, a festői szépségű Duna-part nyújtott lehetőséget a pihentető inspirációk megszerzésére.