2023. március 23., csütörtök

Nyárvégi Udvarfesztivál Firigyházán

.

Firigyházán Nyárvégi Udvarfesztivál elnevezéssel a Törökkanizsáért Egyesület különleges rendezvénysorozatot indít útjára, amellyel a helyi, falusi értékek, gasztronómia, zene, épített örökség, népszokások stb. megismerését célozza meg. A rendezvénynek a Firigyházi Ricze Emlékház udvara adott otthont, amely a fesztivál elnevezését is ihlette.

A pénteken, a kora esti órákban megtartott Udvarfesztivál közönsége megismerkedhetett a Vajdasági Ládafia című kiadvánnyal, amelynek egyik szerzőjével, Berényi Emőkével Fehér Viktor néprajzkutató beszélgetett. A vajdasági kulturális, néprajzi, építészeti stb. értékeket bemutató hiánypótló kötetet a helyszínen meg lehetett vásárolni. Az esti műsorban három népmesét is hallhatott a közönség Rakazov Szintia, Tokodi Krisztina és Zsigmond Máté előadásában.

Ezt követően a Ricze Emlékházban megnyílt a Vajdasági Magyar Értéktár vándorkiállítása, majd az udvar kis színpadán Keszég Ákos és a Czéczó Banda lépett fel helyi dallamokkal. A népzenei koncert közben a Falusi ízek sarkában meg lehetett kóstolni a Farkas Tanya ínycsiklandozó különlegességeit valamint a Ricze Emlékház kiváló termékeit is megízlelhették a fesztivál látogatói.