2024. április 25., csütörtök

Drága, drága iskola...

Okos húzásokkal enyhíthetünk a tanévkezdés anyagi terhein

Az iskola szeptember elsején elkezdődött, a szülők azonban azóta is serényen járják a boltokat, a különböző tanfelszereléssel kapcsolatos instrukciók ugyanis folyamatosan záporoznak a tanévkezdés után is. Gyakran a könyvcsomag sem teljes, mindenhol akad még beszerezni való. Mindenkor jellemző, hogy tanévkezdéskor a szülőknek jó mélyre kell nyúlni a pénztárcában, az idén a drágulási hullám sajnos ezt a területet sem kerülte el. Megkérdeztük a temerini szülőket, hogyan tudnak megbirkózni ezekkel a terhekkel.

Szilák Sarolta: – A fiam indul az idén iskolába. Tavaly abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy elsősként a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány jóvoltából teljes beiskolázási felszerelést kaptunk, a község pedig a könyvcsomagot biztosította. Az idén viszont tapasztalom, hogy minden megdrágult, a tanszerek is. Nincs mit tenni, amit meg kell venni, azt megvesszük...

A Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány jóvoltából az idén is teljes beiskolázási felszerelést kaptak az elsősök, ez hatalmas anyagi tehermentesítést jelent a szülőknek (Fotó: Garbac Sarolta)

A Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány jóvoltából az idén is teljes beiskolázási felszerelést kaptak az elsősök, ez hatalmas anyagi tehermentesítést jelent a szülőknek (Fotó: Garbac Sarolta)

Varga Rita: – Nálunk két gyermek kezdte meg a tanévet, az egyik alsóba, a másik felsőbe indult. Ha nyaralást, kisebb nyári programokat is megenged magának a család, akkor bizony nagyon fájdalmas teher az iskolakezdés. Sajnos drágultak a táskák és a felszerelés, a füzetek is. A tankönyvek viszont szerencsére nem. Próbáljuk beosztani az anyagiakat, úgy is sokat spórolunk, hogy a tavalyról megmaradt füzeteket, címkéket, borítékokat felhasználjuk. A tanfelszerelést 3–4 részletben is tudjuk törleszteni, ami óriási segítség.

Tóth Dianna: – Mi két gyermeket nevelünk. Egyik óvodás, a másik pedig hetedik osztályba indult, így az idén még mindig csak egy gyermeket kell felkészítenünk az iskolakezdésre. Nem mintha az óvodába indulás nem lenne költséges, de az elmúlt évek tapasztalataiból nyugodtan állíthatom, hogy a tanévkezdés a többszörösébe kerül. Évek óta bevált gyakorlat nálunk, hogy fokozatosan készülünk az iskolára a nyár folyamán. Először a könyveket vásároljuk meg, majd a táskát, ha szükséges, ezután következik a felszerelés és végül a tornacipő, ruhanemű. Így talán nem annyira megterhelő. Reméljük, hogy jövőre is beválik ez a stratégia, akkor már ugyanis két gyermek fog iskolába indulni.

Gergely Tünde: – Ebben az évben két gyermek kezdte meg a tanévet, harmadik osztályba indul az egyik és elsőbe a másik. Szerencsére tanszerek tekintetében az elsősöm minden segítséget megkap az MNT-csomagból, még a harmadikos lányom sem használt fel mindent, a táska is évekig jó lesz. Észrevehető a drágulás, de mi tudatosan szoktunk vásárolni és amit csak lehet, igyekszünk megvigyázni.

Micsik Andrea: – Két gyermekünk van, a fiunk másodikos középiskolás, a lányunk hetedikbe indul. A tanszerek ára 15–20 százalékkal emelkedett, a tankönyvek ára azonban nem változott. Szerencsére nem kellett sok füzetet venni, maradtak tavalyról. Amikor elsőbe indultak a gyerekek, az iskolatáska volt a legnagyobb tétel. Ettől most a Magyar Nemzeti Tanács és Magyarország támogatása révén tehermentesülnek a szülők, ami igazán jó. Talán a tankönyvek a legdrágábbak most, a felsős tankönyvcsomagok ára 15 ezer dinár felett van. A középiskolás fiunknak pedig az utazás lesz drága, hiszen az üzemanyag jelentősen megdrágult. Szerencsére a község támogatja az utazó diákokat. Korábban, az idősebb gyereknek lefizetésre vásároltuk meg a tankönyveket, ezeket pedig eltettük a fiatalabbnak. Felsőben ez már nem működött, teljesen más tankönyvcsomagból tanultak. Néhány éve használt tankönyveket vásárolunk. A közösségi médiában vannak csoportok, már 150–350 dináros áron is lehet tankönyveket venni.

(Fotó: Garbac Sarolta felvétele)

(Fotó: Garbac Sarolta felvétele)

Zsadányi Éva: – Mivel az idén két gyermekünk is iskolás, ezért a felkészülés alaposan kiüríti a kasszánkat, mert mindent duplán kell vásárolni. Minden megdrágult. Spórolni talán ott tudunk egy picit, hogy nem a legdrágább felszerelést vásároljuk, és az is nagyon sokat jelent, hogy a könyveket lehet részletekben fizetni.

Vortity Ágnes: – Egy diákunk van az idén, legjobban a tankönyvek megvásárlása terheli a kasszát. Örülnék neki, ha az állam, más országokhoz hasonlóan, megtérítené a könyvcsomagok árát. Mi már tavasszal elkezdünk az új tanévre spórolni, hangszereket, egyéb tanfelszerelést ünnepekkor ajándékba veszünk a gyerekeknek. Az új táska, tolltartó viszont már nem fér bele a keretbe. Mást nem tehetünk, igyekszünk okosan alkalmazkodni az inflációhoz.