2024. április 17., szerda

Jó helyen, jó időben

Városnapot ünnepelt Szabadka: pénteken a 100 Tagú Cigányzenekar lépett fel, szombaton pedig Stefan Milenković és a Szabadkai Szimfonikus zenekar

Szabadka városnapi ünnepségsorozata a hétvégére is tartogatott izgalmas műsorokat. A főtéren adott koncertet a 100 Tagú Cigányzenekar és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar, szólistaként Stefan Milenkovićtyal.

Pénteken este a 100 Tagú Cigányzenekar lépett közönség elé. A főtér megtelt, a zenekar is készen állt, így minden adott volt a fergeteges koncerthez és a jó hangulathoz. A 100 Tagú Cigányzenekar többször lépett már fel Szabadkán, legutóbb a Sportcsarnokban. Minden bizonnyal nem sokon múlott, hogy ez most is így legyen, hiszen hűvösebbre, felhősebbre fordult az időjárás, végül azonban az eső elkerülte Szabadkát. Nem csak ez adott okot az izgalomra. Ahogyan azt Beke Farkas Nándortól, a 100 Tagú Cigányzenekar elnökétől és menedzserétől hallhattuk, az együttes másfél órát várt a határon, és végül konzulátusi közbenjárással tudott átjönni. Beke Farkas Nándor azt is elmondta, hogy 37 éve működnek, keresztül-kasul bejárták a világot és már számos kalandban volt részük. Ez a határ számukra csak egy fizikai értelemben vett akadály, mert a vajdaságiak szeretetét megtapasztalva úgy érzik, otthon vannak.

(Fotó: Gergely Árpád felvétele)

(Fotó: Gergely Árpád felvétele)

– A magyar emberek szeretete sokat jelent a számunkra, lendületet ad. Külföldön járva is, amikor azt látjuk, hogy előveszik a zsebkendőjüket, megtörlik a könnyes szemüket, mert olyan dalt hallanak, ami a gyerekkorukra emlékezteti őket, úgy érezzük, otthon vagyunk. Szeretek arra gondolni, hogy ilyenkor a közönségünk is úgy érzi, jó helyen van, jó időben. A koncertek után is szeretünk beszélgetni, olykor privát meghívásokra is sor kerül – mondta Beke Farkas Nándor.

Beke Farkas Nándort a zenekar valós létszámáról is megkérdeztük.

– Jelenleg 118 tagunk van. Az pedig, hogy épp hányan lépünk fel, sok mindentől függ, például a helyszíntől, a színpadmérettől. Most hatvanan jöttünk el. Az elmúlt időszakban a világjárvány arra intett bennünket, hogy vigyázni kell. Az idősebbek veszélyeztetettebbek, gondolnunk kell a korosabb tagjainkra is. Nem is minden színház hív meg ilyen nagy formációt. Ebben az időszakban szerencsésebb, ha kevesebben vagyunk, de azt reméljük, hogy amint ismét megnyílik a világ, a művészeti ágakban is nagyobbak lesznek a lehetőségek és teljes létszámban is felléphetünk – fejtette ki Beke Farkas Nándor.

A zenekar elnöke az utánpótlásról is szólt, hiszen tizennégy évvel ezelőtt megalapította a 100 Tagú Cigányzenekar ifjúsági tagozatát.

– Most már ők is fontos pozíciót, helyet töltenek be a zenekaron belül. Lemezük is megjelent, eltelt több mint tíz év, tapasztaltabbak és idősebbek lettek, viszont itt tanulták meg minden fortélyát ennek a tradicionális zenélésnek. Ezért is jutottunk be a Hungarikumok gyűjteményébe, mert a hagyományunkat generációról generációra adjuk át – hallottuk Beke Farkas Nándortól.

A 100 Tagú Cigányzenekar számos díjat kapott, egyebek közt Magyar Örökség-díjat, sőt még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

(Fotó: Gergely Árpád felvétele)

(Fotó: Gergely Árpád felvétele)

– Akkor 138-an voltunk, szerintem az egyediségünk, a páratlan megjelenésünk és hangzásunk lehetett az elsődleges szempont, ami miatt ezt is elértük – mondta a vezető, akitől megtudhattuk, hogy őszre Izraelben koncerteznek.

– Egy ottani híres énekessel lépünk fel. Ez gyakran más országokban is így van, odavalósi hírességekkel zenélünk. A repertoárt is igyekszünk úgy alakítani, hogy a jelenlevő közönségnek kedvezzünk. Izraelbe olyan dalokat viszünk, amiket ott ismernek, ide jó magyaros, cigányos dallamokkal érkeztünk, ami csak ránk jellemző – mondta Beke Farkas Nándor.

Az esten fellépett a szabadkai híres prímásunk, ifj. Kurina Gusztáv is.

Szombaton is szép számmal összejöttek az emberek a főtéren. Stefan Milenković sem először koncertezett Szabadkán. Az idősebbek talán jobban emlékeznek rá, a nyolcvanas években az egész Jugoszláviát elkápráztatta a tehetségével, szinte csodagyereknek számított. A hegedűvirtuóz ezúttal is a Szabadkai Szimfonikus Zenekar szólistájaként állt ki a színpadra.

– Ismét együtt dolgozhattam a Szabadkai Szimfonikus Zenekarral és ez nagy megtiszteltetés a számomra. Szabadkán lelkes a közönség és ez nagy energiát ad nekünk a színpadon. Élveztem újból itt lenni, mindig visszahúz az, hogy a zenészkollégáimmal muzsikálhatok. Egy rendkívül színvonalas zenekarról van szó, amelynek a tagjaival mindig jó együtt lenni, így érzek is egyfajta felszabadultságot, amikor zenélünk. Szerintem ezt a közönség is megérzi és még jobban élvezi a koncertet – hallottuk a hegedűművésztől.

Miloš Nikolić zenekarvezető kiemelte, hogy számunkra nagy megtiszteltetés, a közönségnek pedig nagy esemény, amikor Stefan Milenković lép fel velük.