2024. március 28., csütörtök

Ahol példaértékű a magyar közösség összefogása

Hagyományőrző napok Kúlán – Folytatódik Kúla és Kalocsa intenzív testvérvárosi kapcsolata

A hétvégén került sor Kúlán a Népkör MMK szervezésében a 15. Hagyományőrző napokra. Pénteken a Művészeti Galériában megnyílt dr. Shawfar Adel, kalocsai sebész traumatológus főorvos festménykiállítása, a szombati nap pedig a város szélén lévő Gödör sportpályákon labdarúgótorna, birkapapirkás-főző verseny,
kirakodóvásár, néptánc és művelődési műsor jegyében zajlott.

– Mit is mondhat az ember egy olyan magyar közösség előtt, amely példaértékű nemcsak Bácskában és Vajdaságban, hanem az egész Kárpát-medencében, egy olyan közösség előtt, amely mindig mer nagyot álmodni? Amelynek Vajdaságban az egyik legnagyobb múltra visszatekintő művelődési egyesülete, több mint 250 éves római katolikus temploma és 111 éve működő énekkara van? Példaértékű a kúlai magyarság tettrekészsége, hagyományőrzése, bátorsága, és az, hogy folyamatosan meg tud újulni központi településként Közép- és NyugatBácska határán. Újabb és újabb generációkat nevelnek itt fel, és olyan közösségről beszélünk, olyan érdekérvényesítő erőről, hogy Kúlán a közeljövőben magyar napközi is beindul és a magyar nyelvű oktatásnak erős bástyája van. Személy szerint úgy gondolom – Dudás Károly szavaival élve –, hogy jó ide hazajönni – mondta ünnepi köszöntőjében Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

A Népkör MMK mindhárom néptánccsoportja fellépett (Fotó: Paraczky László felvétele)

A Népkör MMK mindhárom néptánccsoportja fellépett (Fotó: Paraczky László felvétele)

A kúlai Hagyományőrző napokra Kalocsa testvérváros küldöttsége is meghívást kapott. Dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere lapunknak elmondta, azért jött Kúlára, hogy az itteni városvezetéssel megerősítsék a 12 évvel ezelőtt kötött testvérvárosi kapcsolatot.

– Nagyon jó és intenzív a kapcsolat a két város között mind a kultúra, mind a sport területén. Testvéri, baráti kapcsolatról beszélünk, volt egy közös európai pályázatunk is. Külön köszönet Valka Károly úrnak, aki az itteni közösség motorja, mindazért, amit tett és tesz, hogy az eddigi együttműködések zökkenőmentesek, az idei rendezvény pedig színvonalas és tömeges legyen. Kalocsáról ma itt van a Piros Rózsa Néptáncegyüttes, ők is főznek, de táncolnak is. Megkönnyíti a testvérvárosi kapcsolatainkat az, hogy a szerb–magyar kormányzati kapcsolatok is nagyon jók, Orbán Viktor miniszterelnök is nagyon jó diplomáciai kapcsolatokat ápol, Pásztor István elnök úr is rengeteget dolgozik azért, hogy a vajdasági magyarság és az anyaországiak kapcsolata minél jobb legyen. Mindez bennünket is motivál. Azt tudom mondani, hogy a 21. században itt, Közép-Európában a magyarság egy egységet alkot, ezen dolgozunk, és a jövőben is ennek megtartása a célunk, Kalocsán és Kúlán is – fogalmazott dr. Filvig Géza.

Sokan követték a 15. Hagyományőrző Napok kulturális műsorát (Fotó: Paraczky László felvétele)

Sokan követték a 15. Hagyományőrző Napok kulturális műsorát (Fotó: Paraczky László felvétele)

A rendezvényen jelen volt még Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár, Nagy Ottó, a nagyberuházási igazgatóság igazgatóhelyettese, Kozma Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács képviselője, Hugyik Karolina tartományi képviselő, Dobai János, Torda polgármestere, Damjan Miljanić, Kúla község polgármestere, Valka Károly polgármester-helyettes, Strahinja Paravina polgármesteri tanácsos, Juhász György esperes plébános, Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke és Bajai Dr. Bálint Csilla, a képviselő-testület tagja.

Valka Károly kiemelte, büszke arra, hogy idén is hatalmas érdeklődés övezi a rendezvényt. Szerinte ez nagyon jó lehetőség, hogy az itteni magyarság újra bemutassa kultúráját és hagyományait az anyaországi, horvátországi, bosznia-hercegovinai vendégeknek.

− A főzőversenyen több mint hatszázan vannak, estig várhatólag ezer fő körül lesz azoknak a száma, akik kilátogatnak a Gödörbe. A kézművesektől a hagyományápolókig mindenki jelen van, a gyerekek számára vidámparkot biztosítottunk. Ezenkívül délelőtt a gyerekek, délután pedig a felnőttek focitornája zajlott, amelyen Kalocsa testvérváros focicsapatai mellett a zentaiak is részt vettek – sorolta Valka Károly.

Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke elmondta, a rendezvényt ezúttal is hetekig tartó szervezés előzte meg. Szombaton délután 51 bográcsban rotyogott a birkapaprikás, a színpadon a néptáncosokat és a művelődési műsort táncház követte, a vacsora utáni mulatság pedig éjfélig tartott.