2024. április 17., szerda
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Nyílt sisakos harc az utolsó hétre

A Vuelta második hete újabb két hegyi befutós szakasszal ért véget, amelyeken az összetett szűk élmezőnyében is változások történtek. Szombaton nagy küzdelem után alakult ki a tízfős elmenés, amelyben a két napja már nyerő Richard Carapaz volt a húzónév. Az ecuadori pedig az utolsó hegyhez érve nem is teketóriázott sokat, betámadta ellenfeleit, és jó tempóban haladt felfelé. Az utolsó kilométerekre drámai üldözőverseny alakult ki, hiszen Carapaznak folyamatosan fogyott az előnye, az összetett esélyesek sorából a legjobb tempóra képes Primož Roglič és Miguel Ángel López párosa percről percre közelebb került hozzá. Az ecuadori utolérése végül nem sikerült Rogličéknak, de a szlovén és a kolumbiai közel egy percet adott a piros trikós Remco Evenepoelnak, amivel nyíltabbá vált az összetett versengés.

Tegnap a 2500 méter felett tetőző, félelmetes Sierra Nevada tetején volt a cél, az elmenés valamivel rövidebb csata után alakult ki, és rengetegen, 29-en lógtak meg. A 20 kilométer hosszú befejező hegyen a holland Thymen Arensman osztotta be legjobban az erejét, aki előbb az üldözőbolyból robbantva utolérte az addig élen álló Marc Solert, majd mindenki előtt megtartotta előnyét, és karrierje legnagyobb sikerét aratta. A piros trikóért zajló verseny résztvevői közül Enric Mas és López volt a legerősebb, rajtuk kívül Roglič is újra adott időt Evenepoelnak, így a szlovén már csak mintegy másfél percről követi a belgát az összetettben.

A versenyen ma megtartják az utolsó pihenőnapot, holnap a Sanlúcar de Barrameda és Tomares közötti 189 kilométeres etap lesz műsoron.

Végeredmény, 14. szakasz (Montoro–Sierra de La Pandera, 160,3 km): Richard Carapaz 4:09:27 óra, Miguel Ángel López +8 mp, Primož Roglič a. i., João Almeida +27, Carlos Rodríguez +36 mp stb. 15. szakasz (Martos–Sierra Nevada, 152,6 km): Thymen Arensman 4:17:17 óra, Enric Mas +1:23, López +1:25, Jay Vine +1:30, Roglič +1:44 perc stb. Az összetett állása: Remco Evenepoel 56:40:49 óra, Roglič +1:34, Mas +2:01, Juan Ayuso +4:49, Carlos Rodríguez +5:16, López +5:24 perc stb.