2024. március 29., péntek

A szerb pátriárka kitüntette Orbán Viktort

Háború folyik Európa lelkéért – hangzott el a Szent Száva Érdemrend átadásakor

Orbán Viktor hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát, a szerb ortodox egyház legmagasabb kitüntetését.
Az indoklás szerint az elismerést Orbán Viktor a tradicionális keresztény értékek védelmében tett erőfeszítésivel, a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával és a budai szerb ortodox egyházmegye, valamint a szerb kulturális örökség támogatásával érdemelte ki.
A kitüntetés átadása alkalmából a szerb pátriárka hangsúlyozta: Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában, aki harcol Európa lelkéért, és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek.
A szerb egyházfő értékelése szerint Orbán Viktor magyar kormányfő és Aleksandar Vučić szerb államfő közös erőfeszítése eredményeképp a két nép közötti kapcsolat valószínűleg a legjobbnak mondható az utóbbi néhány évszázadra visszamenően.
„Az új értékrend hullámaival szemben, amelyet rendkívül agresszíven terjesztenek globális szinten azzal a céllal, hogy lerombolják a természeten alapuló és a civilizációs értékrendet, a magyar kormányfő egy olyan keresztény értékrend mellett áll ki, amely evangéliumi eredetű. Ezek azok az értékek, amelyekre hagyatkozva mind a magyarok, mind a szerbek néppé formálódtak, azok az értékek, amelyek azt az Európát létrehozták, amilyennek a közelmúltban ismerhettük a kontinenst, és amelyben mi magunk is éltünk. Ebben egyformák vagyunk, nincs köztünk különbség" – mondta a kitüntetés átadásakor Porfirije pátriárka átnyújtva az érdemrend mellett a magyar kormányfőnek a Miroslav-evangélium másolatát is, amely a szerb írásbeliség egyik legjelentősebb, 12. századi emléke.
„Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de most valóban háborúban vagyunk, és ez háború – amint említette – Európa lelkéért folyik. Az életünkben, a gyerekeink és az unokáink életében el kell fogadnunk azt, amit Isten elrendelt. Személyes meggyőződésem, hogy ezt a harcot a kereszténység egysége, a pravoszláv testvéreink nélkül nem tudjuk megnyerni" – fogalmazott elfogadó beszédében Orbán Viktor.
Hozzátette: haláláig büszke lesz a Szerb Pravoszláv Egyház kitüntetésére.
„Először is, mert ezt az elismerést keresztény testvéremtől kaptam; másodszor, mert azt egy pravoszláv testvéremtől kaptam; harmadszor pedig azért, mert egy szerbtől kaptam a kitüntetést. Számomra mindhárom ok nagyon fontos" – mondta a magyar miniszterelnök.
Szent Száva (1174–1236) az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, a róla elnevezett érdemrendet a Szerb Pravoszláv Egyház adományozza a különleges érdemekkel rendelkező egyházi és világi személyeknek. Nem ez az első alkalom, hogy magas rangú politikust tüntettek ki a szerb egyház legmagasabb kitüntetésével. Az azóta elhunyt Irinej pátriárka 2019 októberében adományozta a Szent Száva érdemrend első fokozatát Aleksandar Vučić államfőnek.

Kövér László fogadta Porfirije pátriárkát

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát hétfőn – közölte az Országgyűlés Hivatala.
A közlemény szerint az Országgyűlés elnöke több mint szimbolikus eseménynek nevezte a találkozót egy olyan helyzetben, amikor Európa keleti felét háború pusztítja, Nyugat felől pedig a keresztény és az emberi identitást éri támadás.
Kövér László a béke emberének nevezte a pátriárkát, akinek megköszönte a szerb–magyar megbékélésért és a két ország kiemelkedően jó kapcsolataiért tett erőfeszítéseit. A házelnök szerint sok területen hasonló a helyzet Európában, mint ötszáz éve volt, hiszen ma is nemzeti és keresztény önazonosságunkért kell megküzdenünk.
Porfirije szerb ortodox pátriárka és Kövér László egyetértett abban, hogy Európa népeit a szellemi gyökerek és a keresztény identitás elvesztése fenyegeti, amit csak közös erőfeszítéssel és összefogással, a normalitás erejének felmutatásával akadályozhatunk meg – áll a közleményben. (MTI)