2024. április 16., kedd

Merész tervet hoz az új brit kormányfő

Liz Truss költözhet be a Downing Street 10-be

Liz Truss kerül a brit Konzervatív Párt élére, s ennek köszönhetően átveheti a miniszterelnöki posztot is a botrányaiba belebukott, ezért idő előtt távozni kényszerült hivatali elődjétől, Boris Johnsontól. A párt elnökének megválasztásával véget ért a politikai bizonytalanság az Egyesült Királyságban, amelynek új kormányára súlyos gazdasági és szociális problémák kezelése vár.

Új vezetőt választott a brit Konzervatív Párt, és ezzel a döntéssel új kormányfőt is kapott az Egyesült Királyság. A változás eredményeként a 47 éves Liz Truss eddigi külügyminiszter vezeti a torykat és a miniszterelnöki szék is őt illeti meg.

Boris Johnsont váltja a tisztségben. Johnson a nyáron mondott le a kormányzó Konzervatív Párt vezetéséről, s ezzel elvben megszűnt a miniszterelnöki megbízatása is. Pártja éléről azonnal távozott, ám a kormányfői székben ügyvezetőként maradt egy átmeneti kabinet élén.

A párt új elnökének megválasztásával immár a kormányfői posztjától is megválik. Várhatóan ma nyújtja be lemondását II. Erzsébet királynőnek, aki tudomásul veszi távozását és megbízza a konzervatívok élére került politikust, azaz Trusst a kormányfői teendők ellátásával. Az Egyesült Királyságban az uralkodó nevezi ki a miniszterelnököt, a kormánypárt javaslata alapján. Kinevezése átvétele után Truss akár már be is költözhet londoni hivatalába, rezidenciájába, a Downing Street 10-be.

Liz Truss megválasztása pillanatában férjével, Hugh O’Learyvel a londoni Queen Elizabeth II Centre kongresszusi termében (Fotó: Beta/AP)

Liz Truss megválasztása pillanatában férjével, Hugh O’Learyvel a londoni Queen Elizabeth II Centre kongresszusi termében (Fotó: Beta/AP)

A HARMADIK HÖLGY

A július 22-én kezdődött szavazás (a párt új elnökéről) szeptember 2-án ért véget, az eredményt tegnap ismertették Londonban. A tisztségért eredetileg nyolcan indultak, ám a döntőbe két jelölt került: Liz Truss ügyvezető külügyminiszter és Rishi Sunak előző pénzügyminiszter.

Trusst a regisztrált párttagok választották meg a Konzervatív Párt elnökévé, ami a kormányfői állást is biztosítja számára. A voksoláson résztvevők 57 százaléka támogatta.

Beiktatása után ő lesz a 96 esztendős II. Erzsébet tizenötödik miniszterelnöke, egyúttal a harmadik hölgy, aki ezt a munkakört betölti a királynő 1952-ben történt trónra lépése óta.

Várhatóan ma ismerteti kormányzási stratégiáját és prioritásait. Eddigi nyilatkozataiból kiderült, hogy jelentős támogatásban részesítené az alacsony fizetésűeket, de még a középosztályt is, amelynek szintén gondot okoz az energiahordozók magas ára, illetve a villany- és gázszámlák kifizetése.

Az adópolitikán is változtatna; ennek részleteiről a következő hetekben számol be. A gazdasági programja már kész. Az országban évtizedek óta nem tapasztalt bő tíz százalékos infláció csökkentését azonban a jegybank feladatának tartja.

A tegnapi eredményhirdetés után mondott beszédében megerősítette, hogy „merész tervet” készített az adócsökkentésre és a gazdaság felélénkítésére. Erre alighanem szükség is lesz, hiszen hetven éve nem tapasztalt adóterhek alatt nyög a recesszió felé tartó ország.

ELMULATTA AZ ÁLLÁSÁT

Az 58 éves Johnson az utóbbi két hónapban sok bírálatot kapott, amiért nem reagált kellőképpen a – megélhetési gondokat halmozó – súlyosbodó energiaválságra és az ennek nyomán kialakult elégedetlenség, köztük a minapi sztrájkhullám csillapítására. A távozó kormányfő azonban nem sokat foglalkozott a kritikákkal.

Johnson nem egész három évig kormányozta az országot. Emellett azt is feljegyezték róla, hogy 1900 óta a nyolcadik brit miniszterelnök, aki mandátuma lejárta előtt kényszerült megválni posztjától, amelyet 2019. július 24-e óta töltött be. A párt éléről 2022. július 7-én távozott, miután elveszítette legközelebbi munkatársai és a toryk jó részének támogatását.

Júniusban még túlélt egy bizalmatlansági szavazást a parlamentben, amelyet a pártja kezdeményezett ellene. Sok tory törvényhozó már előzőleg is megkérdőjelezte alkalmasságát a kormányzásra és ezt nyíltan ki is fejtették, azóta pedig teljesen elfordultak tőle. A tisztségeiért versengő Truss és Sunak pedig jó előre jelezte: Johnson biztosan nem kap helyet az új kormányban.

Bukását egy botránysorozat és a hozzá kapcsolódó hazugságok tömkelege okozta, amelyekbe a kormánya és a Konzervatív Párt több, magas beosztású politikusával együtt keveredett. A lavina az év elején indult el, amikor kiderült: a miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben mulatságokat, társasági összejöveteleket és kerti partikat szerveztek, olykor Johnson részvételével. Mindez egy olyan időszakban történt, amikor az országban drákói intézkedések voltak érvényben a koronavírus-járvány megfékezése végett.