2024. április 26., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Esővel és lehűléssel érkezett a zeptember, jelezve, hogy irtó zűrös időszak vette kezdetét. No, nemcsak azért, mert becsengettek, és újra neki kell veselkedni a tanulásnak, ami elől már nem lehet oly könnyen kitérni, mint az online oktatás alatt, hanem azért is, mert a zországnak számos kihívással kell szembenéznie. A zősök szó szerint mindig rosszul lesznek, amikor az egyébként bősz politikusok rimánkodva sorolni kezdik őket: energiatakarékosság, infláció, EU-integráció, kormányalakítás, melegfelvonulás, no meg az elkerülhetetlen Kozovó-kérdés.

– Képzeld, Tegyula, a Vučko bejelentette, hogy a következő kormány élén is a Kormányos Anna lesz! – újságola amama.

– Nagyon jó, Tematild, hogy közel öt hónappal a választások után, a zállamfő végre elárulta a befutó kilétét – élcelőde a fater –, ám zegény Annácska ezúttal sem kap teljes mandátumot, csak 2024-ig élvezheti a kormányfői tisztség örömeit.

– Úgy látszik, ő a félmandátumos. No de mi lesz azután?! – értetlenkede az öreglány. – Átveszi a helyét a Vučević, akit sokan a miniszterelnöki poszt első várományosának tartottak?

– Majd kiderül – csóválá a fejét atata. – Suttyomban azt rebesgetik, hogy egyszer nemcsak az Anna, hanem még a Vučko helyére is léphetne a párt élén a jelenlegi noviszádi polgi.

– Két év múlva helyhatósági választások lesznek – magyarázá az épp betoppanó, politikailag jól megpatkolt Zacsek –, és mindannyian tudjuk jól, hogy a pártok zöme nem szívesen méretteti meg helyi erőit központi támogatás nélkül, úgyhogy nem elképzelhetetlen, hogy a Vučko lassan készíti elő a terepet az újabb rendkívüli parlamenti választásokra.

– Van benne logika, a zállamelnök imádja a zavazásokat – állapítá meg a muter. – Fél évig tervezi őket, aztán fél évig kampányol, majd fél évig alakítja a kormányt. Jó esetben összejön fél év, amikor kizárólag az állam működéséhez szükséges feladatokra tudnak összpontosítani.

– Pedig nem ártana, ha most elsősorban azokra koncentrálnának – dünnyöge a Zacsek. – Maga a Kormányos Anna mondta, hogy zeptember elsejétől instabil időszak kezdődik.

– Amindenit! Mert eddig milyen volt?! – gúnyolóda az öreg. – Kicsit unom már ezt a hol dicsekszem, hol panaszkodom hozzáállást! Nemrég még mindenünk volt, áram, kaja, gáz, mostanra pedig szinte minden bizonytalanná vált. Annak, aki harmadszorra is esélyt kap egy kormány irányítására, nem az a dolga, hogy a zállamfő visszhangjaként folyton riogasson, hanem hogy megoldja a problémákat. Ájde brë, ezek karriert építettek az állandó rinyálásból!

– Ne légy ilyen zigorú az Annácskával, Tegyula – mondá amama –, hiába lesz harmadszor is premier, mégsem sétálhat meleg társaival a szeptember 17-re bejelentett büszkeségnapi felvonuláson. A Vučko ugyanis közölte, hogy a rendezvényt lemondják vagy elnapolják.

– A rossznyelvek szerint az Europride körüli hercehurca kirobbantásával csak háttérbe szeretné szorítani a Kozovó körüli hercehurcát – spekulála a Zacsek.

– Vagy csak megijedt a melegfelvonulás ellen szervezett lithia résztvevőitől, akik vasárnap ellepték Belegrádot – töprenge a fater. – Elemzők szerint a tüntetés igazából a nyugati értékek, Zerbia EU-csatlakozása és a Zoroszországgal szemben bevezetendő zankciók ellen irányult.

– Van ebben valami – így az öreglány. – Főleg, ha tudjuk, hogy a megmozdulást a nem hivatalos orosz cár félelmetes motorosai, a hírhedt Éjjeli Farkasok vezették. Lehet, hogy az egész akció mögött maga a Putykó áll, hiszen ikonok mellett a felvonulók az ő képét cipelték.

Amiről a Zacseknek az alábbi találós kérdés jutott az eszébe.

– Miért vannak a természetvédők a bundák ellen, s miért nem ellenzik a bőrkabátokat?

– Mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint vagány motorosokkal kikezdeni!

– Nem véletlen nyilatkozta a napokban a Vučko, hogy Zerbia a Kelet és a Nyugat közvetett összecsapásának a színtere – gondola bele atata. – Egyik oldalon vannak a nyugatosok, a másikon meg a zoroszbarátok. Úgy tűnik, a kontinens legfontosabb helyén élünk.

– Ilyen hírek hallatán uopste nem lep meg, hogy Zerbiában megteltek a zorvosi rendelők hasfájásra, hasmenésre, lázra és hányingerre panaszkodó páciensekkel – bosszankoda a muter.

– Biztos olyat ettek, ami elrontotta a gyomrukat – találgata a Zacsek. – Ezért mondogatom én néha ebédkor a kedves nejemnek, hogy nem feltétlenül tudok mindent megenni.

– Attól tartok, hogy nemsokára örülni fog, hogy ha bármit is ehet – figyelmezteté az öreg. – Az elzabadult élelmiszerárak az áram megdrágulásával nyilván tovább emelkednek majd.

– És örülnünk kell majd, ha nem lesznek áramkorlátozások – fűzé hozzá amama. – Annyiszor elhangzott már a médiában, hogy nem kell kikapcsolásoktól tartani, hogy én már lélekben fel is készültem a hosszú, hideg, sötét télre.

– A zilletékesek jótanácsokkal látják el a lakosságot, hogyan lehet energiát megtakarítani – ismerteté a Zacsek –, bár a zenergiazakik szerint ezzel már jócskán elkéstek.

– Olvastam, hogy a Vučko is hozzájárul az áramspóroláshoz, irodájában kikapcsolta a frizsidert – csipkelőde a fater. – Csak azt nem tudni, ezután majd honnan lép elő a reklámban.

– Jaj, Tegyula! – hüledeze az öreglány. – Neked még ilyen zörnyűséges időkben is van kedved viccelődni?!

– Miért ne viccelődhetne, zomzédasszony? – kérdé a Zacsek. – Amikor először felmerült az áramkorlátozások lehetősége, mi is otthon elszontyolodtunk kissé, végül, hogy feldobjam a hangulatot, azt javasoltam a drága feleségemnek, hogy nézze a dolog pozitív oldalát, kevesebb áramot fizetünk majd, és egész télen gyertyafénynél romantikázhatunk, mire ő harsány kacagásban tört ki. Az esküvőnk óta nem hallottam őt így nevetni.

– Az jó, hiszen a nevetésnek számos pozitív hatása van – helyesele atata. – Amellett, hogy karban tartja a hasizmokat és jó közérzetet biztosít, a kacagás többek közt csökkenti a stresszt okozó hormonok szintjét, segít alacsonyan tartani a vérnyomást és endorfinokat termel, amik természetes fájdalomcsillapítónak számítanak. Nem véletlenül olyan vidámak a gyerekek, a statisztika szerint naponta négyszáz alkalommal nevetnek, míg a felnőttek csupán tizenötször.

– Csak tudnám, hogyan jutottak el ehhez az eredményhez – zsörtölőde a muter. – Vajon hány gyereket és hány felnőttet vetettek vizsgálat alá? Kik végezték a kutatást? Napi 24 órán keresztül mellettük voltak? Kik szerepeltek a felmérésben: egy stresszes iroda alkalmazottjai, az adóhivatal salterusája, egy kofa, kiránduláson lévő asszonykórus, focit néző férfitársaság…

– Magyarán: bélgázszámláló ügynök – kuncoga az öreg.

– A gázról jut eszembe! Tegyula, be kell vallanom valamit – pirula amama. – Nemrég belebotlottam az utcán egy jósnőbe, és unszolására megkérdeztem tőle, milyen lesz az előttünk álló tél. Azt felelte, nem lesz semmi gáz... De az is lehet, hogy víz meg áram sem.

Pistike, a hisztizőket megmosolygó sulicár