2024. április 24., szerda

Huszonegy bográcsban rotyogott a babgulyás

Megtartották a II. Őszi Fesztivált Péterrévén

Gyermekeknek szervezett kézműves foglalkozások, lovaglás, íjászkodás, kézműves kirakodóvásár és zenei program – ez jellemezte az idén második alkalommal megszervezett Őszi Fesztivált, amelyet vasárnap tartottak meg Péterrévén a Céllövölde területén. A rendezvény legnépszerűbb programja a főzőverseny volt: huszonegy bográcsban rotyogott a babgulyás.

– Először veszünk részt a főzőversenyen, az általunk főzött babgulyás házi recept alapján készült. Csapatunk baráti társaság, a gyerekekkel együtt körülbelül tízen vagyunk. Szerintem nagyon jó a szervezés, a legkisebbeknek is színes programokkal készültek a szervezők, szép számban összejöttek az emberek – mondta a péterrévei Kiss Árpád.

A rendezvényen 21 csapat főzött babgulyást (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A rendezvényen 21 csapat főzött babgulyást (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A gyermekeknek szervezett kézműves foglalkozásokat óvónők és a péterrévei Mindenszentek Plébánia kézműves csoportjának tagjai tartották.

– Nagyon szeretjük a gyerekeket, szívesen foglalkozunk velük. Mivel maga a rendezvény is az Őszi Fesztivál nevet viseli, úgy gondoltuk, hogy mi is ilyen őszi jellegű, dekoratív dolgokat készítünk. A gyerekek nagyon élvezik a foglalkozást, amit itt készítenek, azokat természetesen haza is vihetik – közölte Baksa Gabriella foglalkozásvezető.

Népszerűnek bizonyult a gyermekeknek szervezett kézműves foglalkozás (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Népszerűnek bizonyult a gyermekeknek szervezett kézműves foglalkozás (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A rendezvényt a helyi Galopp Lovas Egyesület és Faragó Enikő, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének óbecsei és péterrévei falugazdásza közösen szervezte meg.

– 2019-ben szerveztünk meg először a fesztivált, aztán a koronavírus-járvány miatt két évig elmaradt. Rendezvényünk fő célja, hogy a mezőgazdasági termelők az őszi betakarítás ideje alatt tartsanak egy kis pihenőt, és ezt a napot a családtagjaikkal, a szeretteikkel, a barátaikkal töltsék. Ezért is döntöttünk úgy, hogy vasárnap tartjuk meg a fesztivált, mivel ez a legalkalmasabb nap arra, hogy több időt tudjanak együtt tölteni a családok. Gazdag programmal készültünk minden korosztály számára – fogalmazott Faragó Enikő.

Muhi Zsolt, a péterrévei Galopp Lovas Egyesület elnöke elmondta, hogy tapasztalatai szerint néhány gyermek fél a lovaktól, de mihelyt felül az állat hátára, megszűnik ez a félelem.

A péterrévei Galopp Lovas Egyesület tagjai lovagolni tanították a legkisebbeket (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A péterrévei Galopp Lovas Egyesület tagjai lovagolni tanították a legkisebbeket (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Egyesületünk egy évvel ezelőtt alakult meg, egyelőre hat tagot számlálunk. Célunk, hogy a gyermekek megszeressék a lovakat, és hogy megtanuljanak lovagolni. Nem foglalkozunk lókiképzéssel, csak a különféle rendezvényekre visszük el az állatokat – mondta az egyesület elnöke.

A péterrévei II. Őszi Fesztivál a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei és péterrévei helyi szervezete, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, valamint helyi vállalkozók és mezőgazdasági termelők támogatásának köszönhetően valósult meg.