2024. április 20., szombat
XLI. FÉRFI-EB

Meglepően könnyed hazai siker

Mivel a férfi kosárlabda-Európa-bajnokság magyarokkal is felálló, B jelű halálcsoportjában négy, akár a végső győzelemre sem esélytelen gárda kapott helyet, nem csoda, hogy már a torna nyitónapján két nagy rangadót tartottak, amelyek az egyenes kieséses szakasz párosításaiként is bőven megfeleltek volna. Előbb a Luka Dončićtyal fémjelzett szlovének és a hagyományosan gyilkos távoli tüzelő litvánok léptek pályára Kölnben, ahol a várakozásoknak megfelelően késhegyre menő csatát vívtak a felek, és a hajráig nem vitték dűlőre a mérkőzést. Az utolsó néhány percnek a litvánok vágtak neki néhány pontos előnnyel, ám a szlovének kulcspillanatokban behulló dobásokkal fordítani tudtak, és nyertek (92:85). A szlovénok egyébként kalandos úton jutottak el a csarnokba, ugyanis valamiért nem ment értük a csapatbusz a hotelhez, így 20 perc várakozás – és számos gúnyos Twitter-üzenet – után taxikkal utaztak az arénához.

Az esti főműsoridőben aztán a házigazda németek a nagyobb favoritnak tartott, NBA-sztárokkal teletűzdelt franciákkal mérkőztek. Az ugyancsak több elitligást a soraiban tudó hazai gárda nagy lendülettel játszott, és a mintegy 18 ezres közönség javától buzdítva extra teljesítményt húzott elő a kalapból. Támadásban kiegyensúlyozott csapatteljesítményt nyújtva és a remek francia pontgyárosokat rendre jól levédve Németország az első néhány percet leszámítva végig kézben tartotta a találkozót, és kényelmes, bőven két számjegyű előnnyel diadalmaskodott (76:63).

Eredmények, 1. forduló, A csoport: Törökország–Montenegró 72:68, Belgium–Grúzia 70:70, h. u. 79:76. B csoport: Németország–Franciaország 76:63, Szlovénia–Litvánia 92:85.