2024. április 19., péntek

FRISSÍTETT: Az EU támogathatná a Nyugat-Balkánt energiaköltségek fedezésében

A szlovén elnökkel találkozott Aleksandar Vučić államfő

Aleksandar Vučić államfő ma Borut Pahor szlovén elnökkel találkozott a Brdo-Brioni folyamat közelgő csúcstalálkozójának előkészületei keretében.

A két elnök közös sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić megköszönte Szlovéniának, hogy támogatja Belgrád eurointegrációs törekvéseit. Arra kérte hivatali kollégáját, hogy ejtsen szót arról, hogy a Nyugat-Balkán államai is kapjanak anyagi segítséget az uniótól az energiabehozatal vagy az energiafogyasztás költségeinek fedezése érdekében.

Borut Pahor szlovén államfő úgy nyilatkozott, fel kell gyorsítani a Nyugat Balkán államainak európai integrációját. Véleménye szerint nem szabad hagyni.

Úgy értékelte, a Nyitott Balkán kezdeményezés nagyon pozitívan mozdíthatja elő a régió államainak együttműködését, ezáltal fejlődését is, de nem helyettesítheti az uniós integrációt, csupán segítheti.

A Brdo-Brioni folyamat csúcstalálkozóját szeptember 12-én Brdóban tartják. Az esemény lehetőséget ad a nyugat-balkáni helyzet áttekintésére, valamint arra, hogy felhívják a figyelmet az uniós bővítési folyamat felgyorsítsának fontosságára.