2024. április 24., szerda

Korszerű rádió adó-vevő a rádiósoknak

A Zentai Rádióklub a község legrégibb civil szervezetei közé tartozik

A Zentai Rádióklub modern rádió adó-vevő készüléket vásárolt a Honvédelmi Minisztérium pályázatán elnyert pénzből. Baricsek László, a klub egyik vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a berendezés beszerzése egy hosszú folyamatnak az eredménye, és ez csak egy azok közül a készülékek közül, amelyekhez a minisztériumtól nyert támogatás révén jutottak hozzá, és amivel egy estleges Zenta községet sújtó elemi csapás, katasztrófa vagy más, rendkívüli esetben a zentai önkormányzat által kinevezett kommunikációs hordozóként végezni tudják a feladataikat.

A még tavasszal kiírt pályázaton a zentai rádiósokon kívül mindössze két klub szerepelt sikeresen. A zentaiak egy úgynevezett DMR repetitorra pályáztak, tíz hordozható készülékkel és antennákkal, illetve egy adóra és egy korszerű adó-vevő készülék megvásárlására. Jelenleg a többi berendezés beszerzésén fáradoznak, mivel ezeket a különleges eszközöket nem mindenki gyártja, ezért külföldről kell őket behozni. Példaképpen: a zentai rádiósokhoz megérkezett adó-vevő berendezést tavaly kezdték el gyártani, és egy belgrádi nagykereskedőn keresztül sikerült hozzájutniuk, és csak akkor tudják beüzemeltetni, ha a többi készülék is megérkezik.

Pályázati pénzből újítanak a zentai rádiósok (Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

Pályázati pénzből újítanak a zentai rádiósok (Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

– Lényegében az egész egy, a község egész területét lefedő digitális repetitor, aminek segítségével katasztrófa, illetve áramszünet esetén akár az egész ország területét is lefedhetik a kis kézi készülékekkel – magyarázta beszélgetőtársunk, és hozzáfűzte, hogy a zentai rádiósok a hétköznapi üzenetváltások során, illetve különböző versenyeken is tudják majd használni, illetve működtetni őket.

A Zentai Rádióklub egyébként a község legrégebbi civil szervezetei közé tartozik, ugyanis 1948 óta végzi a tevékenységét. Sajnos az elvándorlás őket is komolyan érintette, mivel az aktív tagjaik közül nagyon sokan külföldre költöztek, a fiatalokat pedig nagyon nehéz becsábítaniuk a klubba, hogy elsajátítsák az elektrotechnika és a rádiótechnika fortélyait.

Márpedig a klub három helyiségében a polcokon sorakozó serlegek a zentai rádiósok eredményességéről tanúskodnak. Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány nekik is alaposan betett, ezért nem tudtak akciókat, összejöveteleket szervezni, az idén viszont már újra megtartották a hagyományos rádiós rókavadászatot. Így a fiatalokat is sikerült rávenniük arra, hogy kimenjenek a természetbe és megtalálják az elrejtett rádió adó-vevőket, vagyis a „rókákat”. A május elején megtartott versenyen a zentaiak mellett topolyai, zombori és nagybecskereki rádiósok is részt vettek.

– Ki kell emelnem a rádióklubot vezető csapatot, amelynek a tagjai rajtam kívül Kecskés Viktor, Döme Attila, Horváth Csaba és Juhász Attila, akik a lehetőségeikhez mérten vesznek részt a koordinálásban – magyarázta Baricsek László. Hozzátette, hogy mivel ez hobbi, tevékenységükért senki sem remél, és nem is kap pénzt, ehelyett a rádiózás során elért sikerek azok, amik kárpótolják őket.