2024. március 29., péntek

FRISSÍTETT – Egyes szülők nem engedik iskolába gyermekeiket Nagybecskereken

A nagybecskereki Október 2. Általános Iskola egyik osztályának tanulói nem járnak iskolába. Szüleik szerint ugyanis az iskola nem tartja tiszteletben kérésüket – számol be a Danas.

A sajtóhoz eljuttatott levelükben a szülők azt írják, hogy augusztus végén értesültek arról, hogy ismét új tanító foglalkozik az osztállyal. Miután erről tudomást szereztek, azonnal reagáltak és aláírást gyűjtöttek. A harmadik osztályos tanulók ugyanis eddig minden évben új tanítót kaptak: első osztály végén nyugdíjba vonult a tanítójuk, majd másodikban egy fiatal, rátermett és odaadó pedagógus vette át az osztály – írják a szülők, akik konkrétumokkal részletesen is megindokolják, hogy miért ragaszkodnak az ifjú tanítóhoz, akit a tavalyi évre ideiglenesen alkalmazott az iskola. Helyére jelenleg egy időközben munkaerő-felesleggé vált, állandó szerződéssel rendelkező pedagógust alkalmazott a szóban forgó oktatási intézmény. 

A szülők, miután nem találtak megértésre az iskola vezetésénél, és szavaik szerint „a titkár durván és becsmérlően elutasította őket”, a városi oktatási bizottsághoz fordultak. Itt javaslatot kaptak arra, hogy az új tanítót egy másik iskolában alkalmaznák, így az osztállyal továbbra is a fiatal pedagógus foglalkozhatna. Az iskola azonban elutasította az ajánlatot: a szülők szerint a vezetőség az érvényben levő rendelkezésekre hivatkozott, mi szerint elsőségben kell részesíteniük a munkaerő-felesleggé vált pedagógus alkalmazását. 

Az osztályközösség azonban továbbra sem érti, hogy miért helyezik a törvényt a gyerekek jóléte fölé, ha létezik olyan megoldás, amely mindkét fél érdekeit kielégíti – írják a sajtónak elküldött levelükben a szülők, akiknek gyermekei továbbra sem ültek be az iskolapadokba.