2024. április 24., szerda

A kétkezi munka értéke

Biokertészek találkoztak Magyarkanizsán

Bödő Kálmán magyarkanizsai mintakertjét tekintették meg először a vendégek, akik részletes bemutató mellett szakszerű magyarázatot, sőt tanácsokat is kaphattak, hogy hogyan kell létrehozni és gondozni egy ilyen kertet.

A kertecske teljes mértékben ellátja vegyszermentes zöldséggel a háztartást, ami nemcsak pénztárcabarát, hanem egészségmegőrző is, hiszen a gazda gondosan ügyel arra, hogy minden ellenőrzött és bio legyen. Ezt követően gyűltek össze a biotermelésben jártasak Miskolci Gézáéknál, ahol megtartották a már megszokott tapasztalatcserén és barátkozáson alapuló délutánjukat. Magyarkanizsán már régóta létezik a Meta Terra egyesület, mely egybefogja azokat, akik érdeklődnek az effajta termelés iránt, vagy már régóta művelik is azt. Az Ökokert szekció tagjai pedig előadásokra, tanulmányutakra járnak, és ezek a találkozók kiváló alkalmat kínálnak arra is, hogy a tudást egymás között is megosszák. Ezúttal szakelőadó vendégeket is hívtak, és Lengyel László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjának vezetője, agrármérnök is jelen volt. Elmondta, hogy örömmel fogadták a meghívást.

– Miskolci Géza volt az, akik megmutatta a hallgatóinknak, hogy tömegtermelésben nagyobb hatékonysággal is lehet bioeljárással termelni, és ezt gazdaságosan is meg lehet tenni, kiváló minőséget létrehozva. Szeretnénk, hogy a biotermesztés mind nagyobb mértékben elterjedjen a köztudatban. Több próbálkozás is volt, hogy intézményes szinten is oktassák a biotermelést, de ez nem terjedt el. Ennek oka, hogy a gépesített technológiák nagyon nehezen tudják kezelni ezt a rendszert. Sokan azt mondják, hogy ezt nem is lehet kivitelezni, mert nagyon vegyszerezett a környezet, de bizony lehet, sok példát láthatunk a közvetlen környezetünkben is, csak más típusú tudásra és hozzáállásra van szükség. Talán ez az a kultúra, ahol az emberi munka értéke a leginkább megnyilvánul – magyarázta Lengyel László.

A találkozó résztvevői (Fotó: Puskás Károly felvétele)

A találkozó résztvevői (Fotó: Puskás Károly felvétele)

Bödő Kálmán már évtizedek óta gyakorlója az effajta kertművelésnek, és tudását szívesen meg is osztja másokkal.

– Az idén meg vagyok elégedve a terméssel. Van saját kutam, és tudtam öntözni, de most sokkal többet kellett odafigyelni, mint az előző években. A szárazság rányomta a bélyegét a termelésre, a talajt sűrűn kellett művelni, talajtakarást is kellett végezni, viszont pozitív hatása is volt a szárazságnak: nem jelentkeztek a növénybetegségek olyan mértékben, mint amikor esős idő van. A korai fagyok elkerülték a biokerteket, szépen teremtek a gyümölcsfák, így a kamra is tele lett vitaminokkal. Én azt ajánlom, aki csak teheti, foglalkozzon ökokertészettel, mert a legjobb a saját a termék, ami felér egy gyógyszerrel. A mintakertem húszéves, öt kitüntetést kapott, és a továbbiakban is arra fogok törekedni, hogy a fiatalokat neveljem, megosszam azt a tapasztalatot, amit évek alatt összegyűjtöttem, ezért már az óvodásokat is vendégül szoktuk itt látni – mondta Bödő Kálmán.

Az ökokertesek találkozója nemcsak jó hangulatban zajlott, hanem új ismereteket is begyűjthettek a résztvevők, akik Bácska több településéről érkeztek, mindenki hozva magával egy kis kóstolót is a biotermékekből előállított értelekből.