2024. április 19., péntek

Tizenegy tantermet újítottak fel Bácsfeketehegyen

A tartományi oktatási titkár látogatása a Nikola Đurković Általános Iskolában

A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában a nyári szünetet kihasználva, a tartományi támogatásnak köszönhetően felújították a tantermek egy részét. Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár a tanév első napján már a reggeli órákban az iskolába látogatott. Kanyó István igazgató mellett jelen volt Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének elnöke, Kovács Károly tartományi képviselő, valamint Sárközi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke is. Szakállas tájékozódott azzal kapcsolatban is, hogy milyen további segítségre lenne szükség a község iskoláiban és az óvodában.

– Az ez évi pályázaton a bácsfeketehegyi iskola sikeresen pályázott, és támogatni tudtuk a padlók felújítását tizenegy tanteremben. Erre elsősorban azért volt szükség, mert 40 éve nem lett lecserélve a padlózat ezekben a tantermekben, és eljött az ideje, amikor ezeket a munkákat is el kellett végezni. Ebben az évben több mint 60 iskolát támogattunk különféle felújítási projektjeikben, és a költségvetés-módosítás miatt további pályázatot is hirdetni tudunk nemsokára. Igaz, ez alkalommal nem munkálatokra, hanem tervdokumentáció előkészítésére. Remélhetőleg 2023-ban már újból munkálatokat is támogatni tudunk – nyilatkozta. – Szeptember elsején elkezdődik egy új iskolaév, amely a hagyományos értelemben vett iskolakezdés. Az elmúlt két évben a világjárvány miatt sokkal bizonytalanabb helyzetben működtek az iskolák. Őszintén remélem, hogy a most kezdődő iskolaév könnyebb lesz, elsősorban a diákoknak, valamint a tanároknak és természetesen a szülőknek is. Mi mint oktatási titkárság a jövőben is támogatni fogjuk az iskolákat, elsősorban a pályázatok révén, emellett szakmai tanácsadásra is itt vagyunk, és igyekszünk fölkeresni minél több iskolát, személyesen is megismerkedni az ottani helyzettel, hogy a pályázatoknál ezt is figyelembe tudjuk venni – tette még hozzá.

A beruházás ebben az iskolában megközelítőleg 3 millió dinár értékben valósult meg. Az összeg nagy részét a tartományi pályázaton teremtette elő az iskola, a hiányzó részt pedig az önkormányzat fedezte.

Juhász Bálint, a VMSZ községi szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy kicsi, de törekvő a kishegyesi önkormányzat.

– Főleg pályázatok útján tudjuk biztosítani a fejlesztéseket és a fejlődést. Kiemelten fontos, hogy az iskolákban, óvodákban jó körülményeket teremtsünk a gyerekeknek. Ez jó a gyerekeknek, tanároknak, családoknak, szülőknek. Jó, hogy ebben van egy fontos partnerünk, a tartományi oktatási titkárság. Nemcsak idén, hanem visszamenőleg jó pár évre. Idén tanterem- és padlófelújítás, valamint mosdófelújítás, fűtéskorszerűsítés, ablakcsere is történt. Kishegyesen, Bácsfeketehegyen, illetve a község mindhárom településén az óvodákban megtörtént a hőszigetelés. Fontos az olyan körülményeknek a biztosítása, ami azt eredményezi, hogy jó óvodába menni és jó iskolába menni, jól érzik ott magukat a gyerekek – nyilatkozta lapunknak.

A bácsfeketehegyi iskolában a legnagyobb beruházás a tantermek padlózatának felújítása volt, melyet tartományi segítséggel sikerült megvalósítani.

– A padlózat már több mint 40 éves volt. Eléggé elavult, nehéz volt a karbantartása, a tisztán tartása, porolt, nem iskolához illett. Tizenegy tantermet sikerült felújítani. Maradt még további öt tantermünk, ahol felújítanánk a padlót, és a nyílászárók az iskola egyes részein még nincsenek kicserélve, azokat is szeretnénk fölújítani – mutatott rá Kanyó István igazgató.

Az iskolában 310 diák tanul, 147 magyar nyelven és 154 szerb nyelven. Tizenöt magyar elsős kezdte meg a tanévet. A kádergondokról az igazgató elmondta, hogy Újvidékről utazott a szerb fizikatanár, aki egy nappal iskolakezdés előtt felmondott, de sikerült a gondot gyorsan megoldani.