2024. április 24., szerda
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Támogatás a romák helyzetének javítására

Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkár csütörtökön a helyi önkormányzatoknak, szociális központoknak és polgári egyesületeknek adott át támogatási szerződéseket a romák helyzetének javítása érdekében. Az idei pályázaton a titkárság 4 millió dinárt biztosított 32 vajdasági egyesületnek, 2,5 millió dinárt három községnek helyi akcióterv kidolgozására, és ugyanakkora összeget fordított a hat szociális központ számára koordinátorok képzésére és alkalmazására.

– Mivel a roma lakosság problémáinak felmérése és megoldása a helyi önkormányzatokra van bízva, projektekkel és társfinanszírozással igyekszünk motiválni a helyi önkormányzatokat azok megoldására, valamint a roma nemzetiségű személyek jogainak védelmére – mondta a tartományi titkár.
Mint hozzátette, a tegnap meghatározott és kiutalt támogatásokat a helyi önkormányzatok helyzetének és szükségleteinek folyamatos elemzésével határozták meg. Vuletić szerint a speciálisan tervezett programok a polgári egyesületek finanszírozását hivatottak támogatni, tevékenységük legfontosabb célja a roma férfiak és nők társadalmi folyamatokba való beilleszkedése, a roma vezetők szerepvállalása, a könnyebb munkavállalást elősegítő képzések támogatása, új ismeretek és készségek elsajátítása, valamint a vállalkozói kedv előmozdítása a romák körében.