2024. április 24., szerda

Mit evett Ferenc Ferdinánd?

A vajdasági gasztronómia témakörében nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Könyvtárban, majd pedig könyvbemutatóra is sor került

A Szabadkai Városi Könyvtár katalógustermében, a város napja alkalmából, a vajdasági kulturális örökséget éltető kiállítás nyílt meg az intézmény dokumentumaiból. A tárlat különlegessége, hogy Vajdasághoz kötődően, a gasztronómiáról szól. Láthatunk egyebek közt régi plakátokat a szüreti napok programjaiból, valamint régi újságcikkeket is, az egyik például arról szól, hogyan veszett össze két asszony és dobálták meg egymást sült tökökkel. A még sok más érdekességet tartalmazó tárlatot Pálfi Anita, okleveles könyvtáros nyitotta meg:

– A vajdasági kultúra jelentős fejezetét alkotja a népi táplálkozás, és az ebből kialakult vajdasági gasztronómia, hiszen ezen a multikulturális területen élő népek, a történelem során, nap mint nap csiszolódtak és alkalmazkodtak egymáshoz, és az így kialakult szokások, hagyományok, az egymásra hatás jeleit jelentős mértékben magukba zárták. A Szabadkai Városi Könyvtár ezt a fajta kulturális örökségünket igyekezett kiállítás formájában megjeleníteni, intézményünk egyedi helyismereti gyűjteményéből, amelyben fellelhető például Kern Ágnes rendhagyó szabadkai szakácskönyve, Hilda Heinrich A szüle sparheltjáról kötete, Maczicza Anna szabadkai történelmi szakácskönyve, és még sok más kiadvány, melyek a vajdasági gasztronómia színes és fontos részei. Tárlatunk gazdag kulturális örökségét azonban nem csak a szakácskönyvek képezik, ugyanis számos gasztronómiai rendezvény plakátja, katalógus, meghívó is kiállításra került. Külön figyelmet érdemelnek a könyvtár állományában megtalálható helyismereti periodikák, melyek közül a Bácskai Hírlap 1898-as évének számában figyelmesek lehetünk Ferenc Ferdinánd trónörökös szabadkai fogadtatásának történetére, ahol a számára külön elkészített menü is közölve lett, melyet a szabadkai vasútállomás vendéglőjében fogyasztott el. A periodika részét képezik továbbá a Magyar Szóban és a Hét Napban megjelent különleges recepttippek is, melyek területünk sokrétű és izgalmas gasztronómiáját reprezentálják. A vajdasági konyhaművészet, annak hagyománya, nem merül ki ennyiben, ugyanis minden étkezésben, minden vajdasági ember lelkében, egy külön értéket képvisel. Ezt a jelenséget Silling Léda néprajzkutató írásából is láthatjuk: „A kupuszinai asszonyok batyujukban vitték magukkal a falu kultúráját, táplálkozási szokásait. Sokszor az útipoggyászban ott lapultak a főzés és az evés alapvető kellékei, kanál, kés, bicska, tányér, s a főzőeszköz leginkább kis gázrezsó volt. Kultúrájuk, táplálkozási szokásuk, tehát ezáltal tudott továbbélni, áthagyományozódni.” Annyi biztos, hogy a gasztronómiának, a finom ételek, italok mellett valódi közösségformáló ereje van, melyet a kiállításunk felállításával is igyekeztünk szemléltetni – hallottuk egyebek közt Pálfi Anitától.

A megnyitó után a Hét Nap Egy falat Vajdaság című könyvének bemutatójára került sor. A kötetről László Edit igazgatóval, Tóth Lívia főszerkesztővel, a könyv szerkesztőjével, Kartali Róbert főszerkesztő-helyettessel és Lackó Lénárd műszaki szerkesztővel Bajcsy Zita műsorvezető beszélgetett. Az est folyamán fellépett Ábrahám Máté (cselló) és Kucsera Noémi (gitár).

Pálfi Anita megnyitotta a kiállítást (Fotó: Lukács Melinda)

Pálfi Anita megnyitotta a kiállítást (Fotó: Lukács Melinda)