2024. április 20., szombat

Itt maradásunk jövője

Vajdaság-szerte kiosztották az MNT és a Rákóczi Szövetség beiskolázási ajándékcsomagját

A Magyar Nemzeti Tanács tagjai, a helyi tisztségviselők közreműködésével az elmúlt napokban Óbecse községben, Kúlán, Szenttamáson, Magyarcsernyén és Tóbán is kiosztották az általános iskola első osztályos tanulói számára elkészített beiskolázási ajándékcsomagokat. A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási 5000 dináros tanszercsomagjai Magyarország Kormányának támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével készültek, és az iskolakezdésre minden, a Vajdaságban magyar osztályba iratkozó első osztályos gyermek megkapta egy jó minőségű iskolatáskával együtt, ami a Rákóczi Szövetség ajándéka.

ÓBECSE KÖZSÉGBEN 153 MAGYAR ELSŐS KISDIÁK

Óbecse község területén az idén 153 magyar kisdiák indul első osztályba, ők mindannyian megkapták a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási tanszercsomagját. Az új felszerelést szerdán Óbecsén és Péterrévén, tegnap pedig Bácsföldváron osztották ki.

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola és a dreai kihelyezett tagozat, a Samu Mihály Általános Iskola és a pecesori kihelyezett tagozat, a Sever Đurkić Általános Iskola, valamint a Zdravko Gložanski Általános Iskola elsősei az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben vették át a csomagokat. 44 fiú és 42 lány nagy örömmel választott magának iskolatáskát az intézmény nagytermében.

Az óbecsei Papp Anita kislánya is az idén indul első osztályba a helyi Sever Đurkić Általános Iskolában. A fiatal édesanya elmondta, hogy a beiskolázási tanszercsomag nagyban hozzájárul az iskolakezdéssel járó költségek csökkentéséhez, hiszen náluk két iskolás is van a családban, fia ötödik osztályba indul. A szintén óbecsei Hányi Izabella a Sever Đurkić Általános Iskola tanítónője, osztályában az idén 8 magyar elsős diák kezdi meg tanulmányait. Izabella kislánya a helyi Samu Mihály Általános Iskola elsőse, aki szintén megkapta az MNT tanszercsomagját. A fiatal tanítónő elmondta, hogy ez a támogatás nagy terhet vesz le a szülők válláról, hiszen az iskolakezdés nem olcsó, főleg azok számára, akiknek a gyermeke első osztályba indul.

A beiskolázási tanszercsomagot Györe Decsov Emese, a Magyar Nemzeti Tanács tagja adta át.

– Óbecse község területén az idén 153 magyar kisdiák indul első osztályba, ami megegyezik a tavalyi számmal, tehát stagnálásról beszélünk – fogalmazott az MNT tagja.

Csernyén az idén kilenc tanuló kapta meg a beiskolázási csomagot (Fotó: Vidács Hajnalka)

Csernyén az idén kilenc tanuló kapta meg a beiskolázási csomagot (Fotó: Vidács Hajnalka)

MAGYARCSERNYE ÉS TÓBA: BIZTATÓ SZÁMOK

Szerdán este a magyarcsernyei község leendő magyar elsőseinek átadták a tanévkezdéshez szükséges tanfelszereléseket és iskolatáskákat. Az idén tizenhárom tanuló részesült a támogatásban, kilenc elsős Magyarcsernyén, akik a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, négy pedig Tóbán, a kihelyezett tagozat leendő elsősei. Ezek a számok biztatóak, ugyanis tavaly kevesebb elsős indult el első osztályba. Az átadókon az MNT-t Bacsik Lőrincz Natália képviselte, Magyarcsernyén jelen volt még dr. Tóth László, a helyi közösség tanácsának az elnöke, Lőrik Dóra, az iskola igazgatónője, és Nyári Angéla, az elsősök tanítónője.

– Fontos, hogy a gyermekek magyar nyelven tanulhatnak, és hogy ápolhatják, vigyázhatják az anyanyelvüket, hiszen azon a legkönnyebb a tudásszerzés, az éneklés, a szavalás és a számolás is – húzta alá Bacsik Lőrincz Natália.

Dr. Tóth László elmondta, a magyarcsernyei helyi közösség is már évek óta édességcsomaggal kedveskedik a kisdiákoknak ilyenkor, hogy „megédesítsék” számukra az iskolakezdést.

Tóbán négy tanuló kapta meg a beiskolázási csomagot  (Fotó: Vidács Hajnalka)

Tóbán négy tanuló kapta meg a beiskolázási csomagot (Fotó: Vidács Hajnalka)

Tóbán Balázs Dezső tanácselnök köszöntötte az egybegyűlteket, és mesélt a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Rákóczi Szövetség támogatási programjairól. Édességcsomagot a tóbai helyi közösség is biztosított a gyermekek számára, hogy édesebb legyen az iskolakezdés. A tóbaiak nevében Trtica Zsófia tanítónő köszönte meg az MNT és a Rákóczi Szövetség támogatását.

SZENTTAMÁS ÉS KÚLA: FOLYAMATOS TÁMOGATÁS

Kúlán a Népkör Magyar Művelődési Központ dísztermében nyolc magyar elsős kisdiák kapta meg a tanszercsomagot és az iskolatáskát. Kozma Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztató Bizottságának tagja és Valka Károly, Kúla község polgármester-helyettese adták át a beiskolázási ajándékokat.

− A Magyar Nemzeti Tanács nem csak ezzel a beiskoláztatási csomaggal és az iskolatáskákkal segíti a szülőket. Folyamatos az óvodaprogram, a későbbiekben pedig az ösztöndíjprogramok. A továbbiakban pedig, amikor a diákok egyetemre iratkoznak, az Európa Kollégiumban mindig lesz számukra szabad hely. Ugyanis mindannyian értékeljük, hogy anyanyelven tanulnak, anyanyelven sajátítják el a betűket, számokat, ami megélhetésünknek és ittmaradásunknak a jövőjét jelenti – fogalmazott Kozma Lívia.

Csoportfotó a magyarul tanuló elsős diákokkal a szenttamási római katolikus templomban (Fotó: Paraczky László)

Csoportfotó a magyarul tanuló elsős diákokkal a szenttamási római katolikus templomban (Fotó: Paraczky László)

Elmondta azt is, hogy a már felsoroltak mellett az MNT több községben is támogatja az iskolabusz-programot, aminek köszönhetően a környező településeken élő gyermekek Kúlán magyar osztályban, anyanyelvükön tanulhatnak. Szavai szerint Verbászról, Veprődről, Lipárról utaznak a diákok ingyenesen, csak azért, hogy a magyar nyelvű oktatás megmaradjon.
Szenttamáson a római katolikus templomban osztották ki az iskolatáskákat és a beiskolázási csomagokat. Ternovác István, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja megerősítette, a tanács mindent megtesz annak érdekében, hogy a vajdasági magyarok a szülőföldön maradjanak.

− A diákoknak, később az egyetemistáknak, felsőiskolás hallgatóknak a támogatása az egész tanulmányi időszakon át tart. Számomra a legnagyobb élmény mégis az, amikor ezeket az elsős gyerekeket összegyűjti az atya a templomban. Huszonnégyen itt voltak, átvették a gyönyörű iskolatáskákat, a meglehetősen súlyos tanszercsomagot és a hozzá járó könyvet. Látni kell ezeknek a gyerekeknek a csillogó szemét, az örömét, a köszönetét – mondta Ternovác István.

Valka Károly és Kozma Lívia a kúlai elsősökkel  (Fotó: Paraczky László)

Valka Károly és Kozma Lívia a kúlai elsősökkel (Fotó: Paraczky László)