2024. március 29., péntek

Az EU a járvány őszi és téli hullámaira való felkészülés fokozást sürgeti

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasolt pénteken, köztük az oltási kampányok fokozását és az egészségügyi rendszerek felkészítését, hogy az őszi és téli időszakban elkerülhető legyen a koronavírus-fertőzés európai esetszámainak újabb emelkedése.

Az uniós bizottság által javasolt, a világjárvány jövőjét és a lakosság immunitási szintjét a remények szerint meghatározó intézkedések célja az oltóanyagok beadásának fokozása, valamint a járvány terjedésének nyomonkövetése.

A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta, a tagállamoknak újabb stratégiákat kell kidolgozniuk, hogy gyorsan, tartósan és hatékonyan tudjanak reagálni a koronavírus-járvány hűvösebb időszakban ismételten várható erősödésére. A tagállamok oltási programjaik összehangolása korlátozni fogja az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást, a gazdaságok zavarait és a társadalom előtt álló kihívásokat – írták.

Az Európai Bizottság egyebek mellett azt javasolta, hogy a tagállamok indítsanak kampányt a koronavírus elleni első és második oltás, valamint az emlékeztető – azaz harmadik és negyedik – oltások felvételre. A tagállamoknak kiemelten kell kezelniük a harmadik és negyedik oltások beadását a 60 évesnél idősebbek, valamint a koronavírus okozta betegség kockázatának különösen kitettek számára – húzták alá.

A tagálami hatóságok számára elegendő logisztikai kapacitást kell biztosítani az oltások beadásához – tették hozzá.

A tagállami kormányoknak a járványügyi helyzettől függően fontolóra kell venniük a szájat és az orrot eltakaró maszkok használatának újbóli elrendelését, valamint a rendezvények és összejövetelek résztvevői számának korlátozását a vírus terjedésének akadályozásáért - írták.