2024. április 19., péntek
UKRAJNAI HÁBORÚ

Zelenszkij fegyvermentesítést sürget

Az IAEA főigazgatója több sérülést észlelt a zaporizzsjai atomerőműben

A zaporizzsjai atomerőmű térségének fegyvermentesítését sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A nukleáris létesítmény fizikai épsége többször is megsérült. Ezt már Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) főigazgatója mondta, aki szakértői delegáció vezetőjeként járt a helyszínen.

A zaporizzsjai atomerőmű térségének fegyvermentesítését sürgette az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij a nukleáris létesítményben szolgáló összes orosz katona kivonását is követelte. Kijev korábban többször felrótta Moszkvának, hogy katonákat állomásoztat az erőműben, amelyet március óta megszállva tart.

Zelenszkij egyúttal elmondta: az orosz erők nem engedélyezték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértőit kísérő újságíróknak, hogy részt vegyenek a küldöttség zaporizzsjai erőműbe tett látogatásán.

Rafael Grossi, az IAEA főigazgatója aggasztónak tartja az atomerőben kialakult helyzetet. Erről azután beszélt, hogy delegációvezetőként órákat töltött a helyszínen. A tapasztaltakról elmondta: az erőmű fizikai épsége többször is megsérült. Szerinte „ez nem mehet így tovább”. Közölte: az IAEA most ott van, „ahol lennie kell, és ott is marad”. Ezt úgy pontosította, hogy egy kisebb csapat állandó megfigyelőként a későbbiekben is a létesítményben tartózkodik.

A küldöttség csütörtökön érkezett a nukleáris erőműbe. A látogatás után az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom bejelentette: az IAEA öt képviselője a zaporizzsjai létesítményben marad. Grossi szerint a misszió tagjai szeptember 3-ig tartózkodnak a közeli Enerhodarban, s ezután dől el, lesz-e állandó megfigyelője a szervezetnek az atomerőmű területén.

Az IAEA-delegáció feladata, hogy ellenőrizze, minden a szabályoknak megfelelően működik-e a zaporizzsjai nukleáris komplexumban. A tervek szerint a szakértőknek tegnap fel kellett mérniük az erőműben keletkezett esetleges károkat.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb egész Európában. Az oroszok március elején foglalták el, és azóta megszállva tartják.

A frontvonal közelében található létesítmény az utóbbi hetekben került a figyelem középpontjába, mivel a környéken, így a közeli Enerhodarban is gyakran észleltek rakétabecsapódásokat, tüzérségi támadásokat. Több lövedék az atomerőmű területén robbant fel, de a hat reaktorblokk közül eddig mindegyik sértetlen maradt. A támadásokért egymást vádolják a szembenállók. Sokan attól tartanak, hogy találat éri valamelyik reaktort, ami – több országot érintő – nukleáris katasztrófát okozhat.

Hírek szerint Dél-Ukrajnában folytatódnak a heves harcok, egyebek mellett Enerhodar körzetében is dörögnek az ágyúk. Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy a hadihelyzet változatlan a donyecki régióban, annak ellenére, hogy az oroszok újabb területeket próbálnak elfoglalni.

Tegnap ismét támadás érte Ukrajna második legnagyobb városát, az ország keleti részén fekvő Harkivot. Ihor Terehov polgármester szerint több autó megrongálódott.