2024. március 29., péntek
UKRAJNAI HÁBORÚ

Fegyverropogás fogadta az IAEA-küldöttséget

Moszkva szerint diverzánsok akarták visszafoglalni a zaporizzsjai nukleáris erőművet

Állandó megfigyelői misszió létesítését szorgalmazta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) főigazgatója Zaporizzsjában. Rafael Grossi szakértői csoport élén érkezett csütörtökön az ukrajnai atomerőműbe, amelynek környékén órákkal korábban tüzérségi lövedékek csapódtak be. A támadásért egymást vádolják a szembenállók.  

A zaporizzsjai nukleáris erőművet ellenőrző állandó misszió létrehozását sürgette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, aki tegnap érkezett meg egy szakértői küldöttség élén a létesítménybe. Rafael Grossinak és delegációjának a tervek szerint alapos vizsgálatot kell elvégeznie az atomerőműben.

A küldöttség feladata, hogy ellenőrizze, minden a szabályoknak megfelelően működik-e a komplexumban. „A misszió a nukleáris baleseteket kívánná megelőzni” – jelentette ki Grossi.

Az erőmű a legnagyobb egész Európában. Az oroszok március elején foglalták el és azóta megszállva tartják. Kijev követeli, hogy vonuljanak ki a telepről.

A frontvonal közelében található létesítmény az utóbbi hetekben került a figyelem középpontjába, mivel a környéken, így a közeli Enerhodarban is gyakran észleltek rakétabecsapódásokat, tüzérségi támadásokat. Több lövedék az atomerőmű területén robbant fel, de a hat reaktorblokk közül eddig mindegyik sértetlen maradt. A támadásokért egymást vádolják a szembenállók. Sokan attól tartanak, hogy találat éri valamelyik reaktort, ami – több országot érintő – nukleáris katasztrófát okozhat.

Moszkva azt állította, hogy az ukránok tegnap két diverzánscsoportot küldtek az erőmű elfoglalására. Az akciót azonban az orosz erők meghiúsították.

Az orosz hadügyminisztérium szerint az ukrán fegyveres erők tegnap tüzet nyitottak Enerhodar lakónegyedeire és az IAEA missziójának találkozóhelyére is. Enerhodarban többen meghaltak a támadásban. Lövedékek robbantak a zaporizzsjai atomerőmű egyik blokkjának közelében is.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója ellenben azt nyilatkozta, hogy a támadásokat az oroszok hajtották végre (harci helikopterekkel) a Zaporizzsjához közeli Enerhodar ellen. Közölte: a megszállók azt az útvonalat is lőtték, amelyen az IAEA küldöttsége az atomerőműbe látogat.

Mindeközben az RBC ukrán hírügynökség arról számolt be, hogy csütörtökön több robbanást jelentettek az ország déli részén fekvő Mikolajivból, valamint Odesszából és környékéről. Jurij Szobolevszkij, a dél-ukrajnai régió helyettes kormányzója szerint Oroszország újabb csapatokat irányított át Herszon megyébe, az ott elszenvedett óriási veszteségei pótlására.

Az ukrán erők augusztus 29-én ellentámadást indítottak a térségben és több harci sikerről számoltak be. Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó elmondta: az ukrán hadsereg kisebb offenzívát indított, s több szektorban áttörte a frontvonalat.

Moszkva viszont azt állítja, hogy az orosz csapatok meghiúsították az offenzívát Herszon körül és a közeli Mikolajiv régióban, a támadóknak pedig súlyos veszteségeket okoztak.

Kizuhant egy moszkvai kórház ötödik emeleti ablakából és meghalt Ravil Maganov, a Lukoil igazgatótanácsának elnöke. Maganov már a cég második vezetője, aki az elmúlt hónapokban furcsa körülmények között halt meg. A Lukoil korábban nyíltan felszólított az Ukrajna elleni háború befejezésére és a konfliktus tárgyalásos rendezésére.