2024. április 24., szerda

Olvassa hétvégi számunkban!

A Zombor melletti Küllőd (Kolut) a török időkben a szultán csapatainak fontos táborhelye volt. A mohácsi csatára is innen indultak, itt keltek át a Dunán, akárcsak ezt megelőzően a nándorfehérvári diadal hőse, Kapisztán János vagy később Savoyai Jenő, akit kora legjobb stratégájának tartottak. Mivel a törökök tartósan Küllődön táboroztak, így szükség mutatkozott egy dzsámi felépítésére. Az imaház Mikity Ede zentai plébános szerint a régi katolikus templom falait felhasználva épült. A törökök kivonulását követően a területre sokácok érkeztek, akik a dzsámi falait felhasználva a 16. század második felében építettek maguknak imaházat. 1754-ben a dzsámi elülső falát áttörték és hozzáépítették a mai templomhajót. A Keresztelő Szent Jánosnak ajánlott templomot nemcsak a horvátok, hanem a két évvel később erre a területre telepített németek is használták. A település fénykorát a 18. században élte...

A templom festéséről látszik, hogy valamikor szép lehetett. Most tele van galambbal, de nem ez a legnagyobb baj, hanem, hogy teljesen ki van fosztva, a szentély felett, a dzsámi falaira épült boltíven hatalmas repedés látszik. Öt-hat évig folyamatosan fosztogatták. 

A megszólított helybeli szerint széthúzás van a faluban, meg pénz sincs. Azt sem tudja, mikor lesz ott pravoszláv templom – olvassa a részleteket napilapunk holnapi számának Hétvége mellékletében!