2024. április 18., csütörtök

Véradónak lenni dicsőség

Kevesen vannak, de továbbra is aktívak Topolya község véradói

A Vöröskereszt topolyai községi szervezete a nyári hónapokban több településen is közreműködött a véradási megmozdulások lebonyolításában. Budimir Marić titkár kiemelte, hogy legutóbb hét helyszínen szervezték meg a Szabadkai Közkórház Vérátömlesztési osztályával, illetve az újvidéki székhelyű Tartományi Transzfúziós Intézettel történő együttműködésben az akciókat.

– Három véradást szerveztünk a nyár folyamán Topolyán, egyet-egyet a falvakban: Pacséron, Bajsán, Gunarason és Zentagunarason. Ezúttal több mint 120 polgárnak volt lehetősége egy-egy egységnyi vért adni, de természetesen ennél többen jelentkeztek a megmozdulásra. Ez ebben a nagy elvándorlási hullámmal, a kilengő járványügyi mutatókkal, és a krónikus megbetegedések által mindinkább terhelt időszakban dicséretes szám. Mint ahogy az is, hogy ezúttal hat új véradót is köszönthettünk a körünkben. Illetve jó hír az is, hogy a véradási akciókon többen vettek részt, mint tavaly ezekben a hónapokban – kezdte a beszélgetést a titkár, aki felhívta arra a médiumok által is közzé tett hírre a figyelmet, hogy erősen megcsappantak az országos vértartalékok. Ugyanakkor a Topolya községben is zajlott véradási akcióknak köszönhetően a Szabadkai Közkórházban nem kellett egyetlen operációt sem elhalasztani a vérkészletek hiánya miatt. A gunarasi és a bajsai önkéntes véradók továbbra is a Tartományi Transzfúziós Intézet számára gyűjtik a vért, amíg a többi település akcióiból származó készletekkel Szabadka rendelkezik.

– A Vöröskereszt községi szervezetének terveivel összhangban ebben az évben 29 véradási akciót irányoztunk elő. Augusztusban kisebb szünet következett, szeptemberben Krivajára és Bácskossuthfalvára fut be a szabadkai transzfúziós csapat. Októberben ismét szünet következik, majd novemberben és decemberben teljes gőzzel szervezzük meg Topolyán és a község falvaiban a megmozdulásokat, illetve a nagykorúságukat betöltött középiskolásokra is gondolunk majd – tette hozzá Budimir Marić, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy már maga a véradási szándék is lehet egy nagyon átfogó és gyors, de hatékony egészségügyi ellenőrző vizsgálat. Hiszen vért csak azok adhatnak, akik egészségesek, ezt pedig a véradás előtt díjmentesen leellenőrzik a helyszínen.

Dr. Pintér Kabai Andrea, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő részlegének orvosa, Budimir Marić titkár, Nagy Noémi, a Dr. Hadzsy János Egészségház védőnője közreműködésével a pacséri falunapon mondott köszönetet a jubiláló véradóknak (Fotó: Kazinczy Paszte

Dr. Pintér Kabai Andrea, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő részlegének orvosa, Budimir Marić titkár, Nagy Noémi, a Dr. Hadzsy János Egészségház védőnője közreműködésével a pacséri falunapon mondott köszönetet a jubiláló véradóknak (Fotó: Kazinczy Paszte

– A transzfúziós állomások dolgozói a vérnyomásmérés mellett kiszűrik a véradók autoimmun betegségeit is. Így fordulhatott már elő többször is, hogy a véradási szándéka hívta fel valakinek a figyelmet arra, hogy gyógykezelésre szorul. Az önkéntes véradás egyébként egy emberbaráti megmozdulásnak számít, ezért pénzügyi juttatást nem számolhat fel senki sem érte. Ha már valaki bármilyen eszközbeli, vagy anyagi jutalomban részesül, akkor az már nem számít önkéntességnek. Ettől függetlenül mi a véradóink felé, különösen a jubilálókra gondolva, igyekszünk kifejezni a hálánkat, golyóstollal, más apró ajándékkal, polcra kihelyezhető dísztárggyal. Hozzá teszem azt, hogy egy korábban meghozott törvénymódosítás sok tekintetben megkurtította a véradóknak az egészségügyi ellátás terén biztosított pozitív diszkriminációhoz való jogát. Így sajnos már nem számíthatnak a szakrendelésekben az elsőbbségi jogra, vagyis nekik is tiszteletben kell tartaniuk az esetenként több hetes-hónapos várakozási időszakot. Szinte egyedüli kedvezményként maradt meg a véradás után a munkahelyeken kérvényezhető két szabadnap, amennyiben azt a munkaadó lehetővé teszi – zárta a beszélgetést a Vöröskereszt topolyai szervezetének titkára.