2024. április 25., csütörtök

Városnap a jubileumok évében

Átadták a Pro Urbe díjakat és a díszpolgári címet Szabadkán

Szabadka szeptember 1-jén ünnepli a város napját, mivel Mária Terézia 1779-ben ezen a napon adományozott szabad királyi városi rangot a településnek. A szabadkai városi képviselő-testület hagyományosan ezen a napon díszülést tart, amelynek keretében hagyományosan átadják a város elismeréseit is. Szabadka díszpolgári címét az idén dr. Somogyi Sándor vehette át, míg a Pro Urbe díj kitüntetettje dr. Josip Ivanović, Murényi Mátyás és Miroslav Vojnić Hajduk Marača.


A városnapi díszülés a hagyományokhoz híven a szabadkai fúvószenekar alkalmi koncertjével, majd a település zászlajának ünnepélyes felvonásával kezdődött el. A díszülés elején a Sveti Roman Melod egyházi kórus előadásában felcsendült Szerbia himnusza, majd dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Stevan Bakić, Szabadka polgármestere mondott ünnepi beszédet, amelyben az elmúlt egy évben elvégzett munkáról számolt be, és amelyben kiemelte a város jövője szempontjából rendkívüli jelentőségűnek ítélt projekteket, mindenekelőtt a vasutat érintő beruházásokat.


– A Szeged–Szabadka vasútvonal rekonstrukciója szinte teljesen befejeződött. Ez a 100 millió eurós beruházás sokat hozhat nekünk és a testvérvárosunknak is. Ugyanakkor a Belgrád–Budapest gyorsvasút rekonstrukciójához is nagy reményeket fűzünk, hisz kijelenthetjük, hogy ennek elkészültével végérvényesen belépünk a 21. századba. Ez utóbbi a város történetének legnagyobb beruházása, hisz csak az Újvidék és az országhatár közötti szakasz rekonstrukciója 943 millió euróba kerül. Magyarország kormánya bebizonyította, hogy elkötelezett a vasút felújítása mellett, és ehhez Szabadka igyekszik minden technikai segítséget megadni. A vasútvonal szinte a városunk központján halad keresztül, így nagy szerepünk van a felújításának koordinálásában, támogatásában és segítésében. 1869-ben, amikor a vasút elérte Szabadkát, városunk egy gazdasági robbanást élt meg, és bízunk benne, hogy ez ezúttal is így lesz – mondta Stevan Bakić. A város első embere emellett szót ejtett többek között a Boysen kipufogógyárának megnyitásáról a kisbajmoki ipari parkban, a Kolevka Gyermekotthon rekonstrukciójáról, a különböző infrastrukturális beruházásokról, de azokról a pályázatokról is, amelyek határon túli együttműködési program keretében valósultak meg, ugyanakkor kitért azokra a kihívásokra is, amiket az előttünk álló tél tartogat számunkra.


Dr. Pásztor Bálint ünnepi beszédében arról is megemlékezett, hogy idén több jubileumot is ünnepel a város.
– Szabadka 1779-ben Mária Terézia királynőnek köszönhetően elnyerte a szabad királyi város rangot, ami egy hatalmas gazdasági fellendülést hozott. Egy évvel később bizonyos előjogokat megszüntettek, de ez is azt bizonyítja, hogy csakis arra számíthatunk, amit mi, szabadkaiak, kivívunk magunknak, ugyanakkor mindig nagyon fontos volt a különböző hatalmi szintek támogatása, projektjeink megvalósítása szempontjából rendkívül jelentős a Szerb Köztársaság, Vajdaság Autonóm Tartomány és Magyarország kormányának segítsége. Ez egy jubileumi év, hiszen 110 éves a városháza és a palicsi szecessziós épületegyüttes, ugyanakkor több szabadkai közvállalat, közintézmény is fennállásának jubileumát ünnepli, míg a Zsinagóga megépítésének az idén van a 120. évfordulója – fogalmazott Pásztor Bálint.


A városnapi díszülés keretében kiosztották a város elismeréseit is. A szabadkai városi képviselő-testület július 7-én megtartott 24. rendes ülésén hozott döntés értelmében a város díszpolgári címét idén dr. Somogyi Sándor vállalkozó, professor emeritus, a mezőgazdasági és közgazdasági tudományok doktora vehette át Stevan Bakićtól. A város idei Pro Urbe-díjasa dr. Josip Ivanović, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, Murényi Mátyás karmester, zenepedagógus és Miroslav Vojnić Hajduk Marača koreográfus lett, akik dr. Pásztor Bálinttól vehették át az elismerést.


A díjátadót követően a díjazottak nevében Somogyi Sándor mondott beszédet.
– Köszönjük Szabadkának, e gazdag kultúrájút, toleráns és több nemzetiségű városnak az elismerést. Mi mindannyian a saját területünkön végeztük a feladatunkat, tiszteltük a szakmánk szabályait, tettük ezt odaadóan, hogy hozzájáruljunk szakmánk, környezetünk, városunk fejlődéséhez. Továbbra is környezetünk odaadó tagjai maradunk, és azt kívánjuk, hogy környezetünk gazdagodjon, Szabadka polgárai termékeny és boldog életet éljenek ebben a gyönyörű városban. Szabadka folyó nélkül fejlődött, de regionális szerepe mindig fontos volt, és ennek megőrzése érdekében a regionális identitást továbbra is erősíteni kell. A regionális tudományok az utóbbi időben kidomborítják az úgynevezett okos városok szerepét, Szabadkának ehhez megvannak a humán kapacitásai és lehetőségei, használjuk ki – mondta Somogyi Sándor.
Murényi Mátyás a médiának adott nyilatkozatában mondta el érzéseit.
– Nagyon meglepődtem a díjon, és nagy megtiszteltetésnek érzem, annak a bizonyítékaként, hogy az a sok munka, amit elvégeztem nemcsak Szabadkán, hanem külföldön is, nem volt hiábavaló – mondta a karmester.
Dr. Josip Ivanović egy különleges napnak nevezte a tegnapit.
– Számomra ez egy vidám nap, életem egy különleges napja. Habár több mint negyven éven keresztül nem ezért dolgoztam, az embernek jólesnek az ilyen elismerések – fogalmazott a pedagógus.
Miroslav Vojnić Hajduk Marača kötelességének érzi a további munkát.
– Ez az elismerés megkoronázta a munkámat, és a kultúrában eltöltött ennyi év után éppen jókor jött ez a díj, ami nagy megtiszteltetés a számomra, és arra kötelez, hogy a jövőben is ugyanígy végezzem a feladatomat – mondta Miroslav Vojnić Hajduk Marača.
A városnapi díszülést a helybeli zeneiskola tanulóinak produkciója tette színesebbé.