2024. április 23., kedd

Két elsős osztály nyílt az elemi iskolában

Moholon 387 diák kezdte meg általános iskolai tanulmányait az új tanévben

A moholi Novak Radonić Általános Iskolában szeptember elsejétől 370 diák részesül rendes oktatásban, valamint 17 felnőtt jár távoktatásra, hogy megszerezze az általános iskolai végzettséget. Snežana Došić iskolaigazgató elmondta, hogy az új tanévben 23 osztály nyílt az intézményben, ahol a diákoknak délelőttönként szervezik meg az oktatást. Megjegyezte, hogy az idei tanévben kevesebb iskolakezdő kisdiák kezdi meg tanulmányait a moholi intézményben.

– A szerb tannyelvű elsős tagozaton 16 diák tanul, a magyar tannyelvű tagozaton 19 tanuló. A fejlesztő tagozaton még 2 elsős diák kezdi meg tanulmányait, és velük együtt összesen 21-en tanulnak magyar nyelven az iskolában. Két napközi működik az intézményben. Az egyik már hosszú ideje a hátrányos szociális helyzetű gyerekek számára elsőtől nyolcadik osztályig. A másik napközi magyar és szerb nyelven fogadja az első és második osztályos gyerekeket, akik közül több mint negyvenen veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Az intézményben működik két fejlesztő tagozat szerb és magyar nyelven a fejlődési nehézségekkel küszködő gyermekek számára. A tanévkezdés a megszokott rendben halad, nagyobb változások nincsenek az intézményben. Mindig van kádercsere, mert az emberek munkahelyet váltanak, ezért mindig vannak új szakemberek. Az iskola ugyanúgy dolgozik, mint eddig, nincsenek építési munkálatok, de még sok mindent rendbe kellene tenni az elkövetkező időszakban – magyarázta Snežana Došić.

A moholi iskolában összesen 37 elsős diák tanul (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi iskolában összesen 37 elsős diák tanul (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

A Novak Radonić Általános Iskola három éven át részese volt annak a programnak, amelynek keretében különféle műhelymunkákat szerveztek a diákoknak a tanítás után. Az iskolaigazgató elmondta, hogy az idei tanévtől ez a tanterv része lett, amelynek köszönhetően délutánonként tizenegy műhelymunkára várja a diákokat, akik az informatikával, a médiával, a művelődéssel és a sporttal kapcsolatos foglalkozásokon vehetnek részt. Az iskolaigazgató szerint ezzel lehetővé teszik a diákoknak, hogy a tanítás után is tartalmasan töltsék el a szabadidejüket. Emellett szabad aktivitást is biztosítanak tanulóknak, akik több lehetőség közül választhatnak az ökológiától a filozófiáig.